02. 10. 2018

Češi musí na nové bydlení šetřit nejdéle v Evropě

Dostupnost bydlení v Česku je ve srovnání s vybranými zeměmi v Evropě nejhorší. V průměru je nový byt přijde na 11,3 průměrných ročních platů. To je dokonce déle než ve Velké Británii (9,8), kde jsou nominálně nemovitosti zdaleka nejdražší. Nejsnadněji na bydlení dosáhnou Belgičani (3,7 ročních platů). Vyplývá to z nejnovější studie Deloitte Property Index 2018.

Studie porovnává trh ve 14 zemích Evropy – kromě ČR také ve Velké Británii, Francii, Polsku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Rakousku, Španělsku, Německu, Dánsku, Belgii, Lotyšsku a Portugalsku. Evropanům se stále více zamlouvá nájemní bydlení. Podle analytiků za to mohou mimo jiné rostoucí ceny nemovitostí nebo také fakt, že se zejména mladí lidé častěji stěhují do metropolí za studiem či novou lukrativnější prací.
„Mezi další trendy na českém rezidenčním trhu patří rozmach institucionálních investorů, kteří vstupují na trh za účelem akvizice velkých bytových portfolií, či narůst nových developerských projektů určených k nájemnímu nebo studentskému bydlení,“ říká Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte.
Dostupnost vlastního bydlení v Česku se oproti loňsku ještě o něco zhoršila. Na nový byt o velikosti 70 m2 potřebovali Češi loni 10,9 průměrného ročního platu, letos je to již 11,3 průměrného ročního platu.
„Česko v transakčních cenách nového bydlení začíná dohánět západní země. Například v Praze průměrná cena oproti loňsku vzrostla o 9,7 % na 2 587 EUR za m2. Meziročně nejrychlejším tempem ale rostly ceny hlavně v německých nebo maďarských městech,“ říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte.
„Poptávku a ceny na rezidenčním trhu v Česku ženou nahoru hlavně nedostatek nových bytů na trhu, regulace České národní banky ohledně hypoték, zdlouhavé povolovací procesy, vysoké zdanění a také sentiment kupujících. Zejména ve velkých městech přitom nelze čekat, že nabídka nových bytů vzroste,“ dodává Petr Hána.
Loňské průměrné úroky českých hypoték patřily s dvěma procenty v Evropě k těm nejnižším. Ty nejlevnější přitom byly v Portugalsku (1 %), nejdražší v Maďarsku (4,9 %).
Vrátíme-li se k nájemnému, jeho výše se v Evropě značně liší. Nejdražší je z porovnávaných měst v centru Paříže (26,4 EUR za m2) a Londýna (26,3 EUR), nejlevnější v Ostravě (6 EUR). Praha předběhla s 13,1 EUR řadu západoevropských měst, jako je Milán, Frankfurt nebo Vídeň. Třetí české město ve studii, Brno, je s 8,6 EUR v poslední čtvrtině.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek