Češi na byt svými úsporami nedosáhnou, půjčili by si na něj od banky i od rodiny

Praha 26. února 2020 – Bydlet ve vlastním láká 76 % Čechů, nemají na něj ale finance. Předpokládané 1 až 3 miliony korun na byt by si v případě potřeby půjčili v 79 % od banky nebo stavební spořitelny, 51 % by o pomoc požádalo rodiče. Naspořeno totiž mají nejčastěji jen do 50 tisíc korun. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu společnosti Wüstenrot.

„Bydlet ve vlastním si nemůže většina Čechů dovolit. A to přesto, že nejčastěji očekávají, že by si byt mohli pořídit už za milion korun,“ říká produktový manažer Wüstenrot Jiří Procházka. A výsledky aktuálního průzkumu společnosti Wüstenrot mu dávají za pravdu – Češi nemají naspořeno na vlastní bydlení. Na účtu mají totiž nejčastěji pouze do 50 000 korun. Částku, se kterou by mohli požádat o hypotéku na přibližně milionový byt, tedy 100-250 tisíc korun, má 26 % respondentů. A jen z úspor by byt mohlo koupit pouhých 8 %  Čechů. Jediné řešení je tak si půjčit.
Pro peníze do banky
Nákup nemovitosti by 79 % Čechů do 55 let řešilo půjčkou od banky nebo stavební spořitelny. Polovina by o finance požádala rodiče vlastní či partnera/partnerky. Další příbuzné by o pomoc požádalo 21 %. A známé by oslovilo 15 % Čechů. „Nejméně lákavé jsou půjčky od nebankovních institucí. To je dobrá zpráva a ukazuje to, že ač je finanční gramotnost Čechů stále spíše průměrná, informaci o tom, že vysoké půjčky, třeba ty na byt, mohou být u nebankovních společností nevýhodné, už se jim vryla do paměti,“doplňuje Marian Holub, produktový manažer Wüstenrot. Do nebankovní instituce by tak pro peníze na byt zašlo jen 11 %.
Rodina pomůže, ale není o to zájem
I když by si Češi mohli v případě nutnosti půjčit od rodiny, plány mají ve skutečnosti jiné. A to přes to, že rodina je ochotná pomoci a 60 % rodičů by svému potomkovi na bydlení půjčilo. „Skoro polovina Čechů dokonce už pomáhat začala, zřídili svým dětem totiž stavební spoření, které je v současné době nejvýhodnějším spořicím produktem na trhu,“ vysvětluje Jiří Procházka. Rodiče ale pomohou i v případě, že potřebné finance nemají k dispozici. Na 40 % rodičů by si vzalo společnou hypotéku s dítětem, 29 % Čechů by si dokonce samo vzalo hypotéku, aby potomkovi dopřálo vlastní bydlení. Pomoc rodina nabízí i nefinanční cestou, třeba ručením za hypotéku vlastní nemovitostí, kterou by bylo ochotno podstoupit 42 % respondentů.
A proč Češi nejdou pro pomoc za rodinou? „Hlavním důvodem je, že nechtějí být zavázaní. Ochotu vázat se mají Češi obecně trochu nižší, ať se to týká půjček nebo osobního života. V případě půjčky v rodině se ale přidávají i obavy o rodinné vztahy, stud, nebo to, že by jim příbuzní půjčit odmítli,“ uzavírá Jiří Procházka.