27. 04. 2021

Češi na rozdíl od Němců milují vlastní bydlení. Pomáhají jim k tomu levné hypotéky

Češi a Češky raději, než v nájmu bydlí ve svém. Podle dat Eurostatu žije ve vlastním domě či bytě téměř 80 % Čechů. Dlouhodobě se formujícímu trendu pomáhá hypoteční boom minulých let, stále výhodné hypoteční sazby a stabilita realitního trhu.

„Rok 2020 byl rekordní, a to jak v oficiálních statistikách, tak v našich prodejích. Lidé nemovitosti na hypotéku kupovali, protože trvaly dlouhodobě výhodné sazby a již pořízení neodkládali. Je vidět, že většina Čechů chce bydlet ve vlastním,“ říká Kamil Dunaj z realitní a developerské společnosti Getberg.
Bydlet ve vlastním nebo v nájmu
Podle dat Eurostatu žije ve vlastním domě či bytě téměř 80 % Čechů. Trend touhy po vlastním bydlení je v České republice podobný jako v například ve Španělsku, Itálii či některých zemích východní Evropy.  V sousedních zemích jako je Rakousko, Německo nebo třeba Švýcarsko žije naopak téměř polovina lidí v nájmu. Nemusí nemovitost, ve které bydlí, nutně vlastnit a měsíční nájem je pro ně svobodnější variantou.
Bydlení za městem – sen o vlastním bydlení i růst cen
Mnoho lidí pracuje a chodí do školy ve velkých městech, ale bydlí na jejich okraji nebo za hranicemi. V poslední době počet takových Čechů výrazně roste. Důvodem je nejen sen o vlastním domě, ale i růst cen nemovitostí ve velkých městech. Za stejnou cenu jako menší byt ve městě lze pořídit dům mimo metropoli, což je výhoda v každém období. V době opatření spojených s korovanirem a růstem práce formou home office, jejíž využití se předpokládá i do budoucna dlouhodobě, je zde pak další výhodou, že je možné zařídit si jednu místnost jako pracovnu.
Pandemie urychlila trend stěhování za město
„Loňský rok spolu s pandemií urychlil trendy a také trend stěhování do příměstských oblastí. Vidíme, že u lidí, kteří kupují nemovitosti na bydlení, se vlivem karanténních opatření, lockdownu a posilování způsobu práce z home office, výrazně vzrostl zájem o bydlení v okolí měst, zejména pak v okolí Prahy,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg, která aktuálně staví projekt East Gardens v atraktivní lokalitě ve Strančicích u Říčan.
„Já mám zkušenost ze zahraničí, zejména Velké Británie, že okolo metropolí žije velké množství lidí a byl jsem si jist, že tento trend v České republice bude postupně posilovat. Události minulého roku však tuto věc výrazně urychlily,“ dodává.
Bydlení kousek za městem sebou nese i mnoho dalších benefitů. Nižší kriminalitu, zdravější ovzduší nebo bezpečnější prostor pro děti.  Život v zeleném a klidném prostředí nezahlcuje neustálými vizuálními ani akustickými podněty jako ve městě, a je tak zdravější.
Hypotéku má pětina národa
Podle průzkumu České bankovní asociace má v současnosti hypotéku více než pětina Čechů, tedy asi 700 tisíc domácností. Pro Čechy je hypotéka v prvé řadě cestou k vlastnímu bytu či domu, a to ať už jde o ty, kteří hypotéku mají (85 %) či ty, kteří ji teprve plánují (67 %).
Z průzkumu dále vyplývá, že téměř desetina respondentů hypotéku plánuje i navzdory probíhající koronavirové pandemii. Buď ji plánovali ještě před vypuknutím pandemie, nebo jejich zájem právě pandemie a současné podmínky na trhu podnítily.