17. 02. 2015

Češi skupují dokončené byty a domy. Za necelý měsíc prodal CENTRAL GROUP v rámci zimní CENOVÉ AKCE již více než 100 nemovitostí

V rámci zimní CENOVÉ AKCE nabídl CENTRAL GROUP více než 170 bytů a rodinných domů připravených k okamžitému nastěhování, a to s bonusem 5 % z kupní ceny nebo s možností zaplatit až za 1 rok po nastěhování bez navýšení. Časově omezená nabídka se týká celkem 8 lokalit v Praze a okolí a vzhledem k tempu prodeje potrvá již jen do konce února. Zájemci tak mají posledních zhruba 14 dnů na to, aby si vybrali nové bydlení za nejvýhodnějších podmínek.

Vybírat mohou z posledních volných jednotek v lokalitách Prahy 5 – Zličína, Prahy 6 – Břevnova, Prahy 9 – Letňan a ve dvou lokalitách v Praze 10 – v Horních Měcholupech a Pitkovicích. Poslední volné dokončené rodinné domy pak CENTRAL GROUP nabízí rovněž v Praze 10 – Pitkovicích a také v Brandýse.

K dispozici je kompletní nabídka bytů od 1+kk až po 4+kk a jejich ceny začínají již na 1,7 mil. Kč včetně DPH, sklepa a vnitřního parkovacího stání. Ceny rodinných domů s garáží pak startují na 4,2 mil. Kč včetně DPH a pozemku.

„Jako lídr trhu musíme nabízet dostatečný výběr bytů a domů nejen ve fázi výstavby, ale také již dokončených a připravených ihned k nastěhování. Proto je naší prodejní strategií mít ve všech velkých lokalitách zhruba 10–20 % volných bytů k dispozici i po dokončení stavby s tím, že se postupně doprodají. Tempo prodejů odpovídající téměř čtyřem prodaným dokončeným nemovitostem denně potvrzuje, že je o ně aktuálně velký zájem,“ říká Dušan Kunovský, předseda představenstva CENTRAL GROUP.

Bezkonkurenční hypotéka a nákupy na investici

Za vysokou poptávkou stojí působení dvou hlavních prorůstových trendů. Prvním jsou přetrvávající rekordně nízké úroky hypoték a tím pádem historicky nejvýhodnější podmínky financování nového bydlení. Na tento trend zareagoval CENTRAL GROUP vytvořením bezkonkurenční hypotéky s garantovanou úrokovou sazbou ve výši 1,99 % ročně při fixaci úvěru na 3 nebo na 5 let.

„Vzhledem k tomu, že za pomoci hypotéky financuje nové bydlení 60 až 80 procent kupujících, představují pro ně úrokové sazby hypoték alternativu ke klasické kupní ceně nemovitosti. Například byt 2+kk v ceně 2,8 milionu korun by před dvěma roky vyšel při 10 % vlastních zdrojů a třicetileté splatnosti hypotéčního úvěru na více než 11.700 korun měsíčně. Tentýž byt dnes stojí necelých 9.300 korun. To významně zvětšuje okruh lidí, kteří si mohou vlastní nové bydlení dovolit, protože je de facto levnější než nájemné za srovnatelný byt,“ vypočítává Dušan Kunovský.

S nízkými úroky hypoték souvisí i druhý faktor, kterým je rostoucí podíl bytů prodaných na investici. Ten podle Kunovského tvoří 10–30 % prodaných bytů v závislosti na konkrétní lokalitě a v průměru se pohybuje okolo 25 %. Investoři přitom často využívají hypotéku jako páku – namísto jednoho investičního bytu za hotové nakoupí raději dva a na oba čerpají hypotéku.

„Trend zvýšeného nákupu zejména menších bytů za účelem investice pozorujeme od podzimu roku 2012. Tehdy jsme na trh uvedli první etapu bytů v lokalitě Javorová čtvrť v Horních Měcholupech s cenou začínající pod úrovní 1 milionu korun. Celý zbytek pražského rezidenčního trhu jsme tímto krokem doslova donutili plošně zlevnit o odstartovali tím novou poptávku po nemovitostech. Dnes už sice ceny mírně rostou, ale stále je doba mimořádně příznivá pro pořízení nového bydlení,“ uzavírá Kunovský.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek