06. 02. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

České stavebnictví loni rostlo, dařilo se i bytové výstavbě.

6. 2. 2020, Praha – České stavebnictví má za sebou úspěšný rok 2019, byť na jeho konci trochu zpomalilo. Celkem ale stavební produkce v loňském roce meziročně vzrostla o 2,3 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). O jedno procento stoupl počet zaměstnanců v oboru a jejich plat se zvýšil o 6,1 procenta. Počet stavebních zakázek uzavřených velkými firmami klesl o 5,2 procenta na 60 763, jejich hodnota však vzrostla o 5,3 procenta na 248,5 miliardy korun. Dalších 19,4 tisíce zakázek za celkem 168,4 miliardy korun měly firmy uzavřeny ke konci roku 2019.

Počet uzavřených stavebních zakázek ke konci roku je o 5,2 procenta vyšší než o rok dříve. Začátek roku tak pro stavebnictví bude znamenat pokračování růstu, i vzhledem k zatím spíše mírné zimě přející stavebním pracím. Dá se tedy očekávat, že mírný růst sektoru bude pokračovat i v prvních měsících letošního roku.
Výrazně se loni zlepšila také bytová výstavba, když stavební firmy v celém Česku dokončily celkem 36 422 nových bytů. To představuje meziroční nárůst o 7,6 procenta. Hodně se zlepšila i Praha, kde loni vyrostlo hned 6002 nových bytů, což je o 1784 více než před rokem. První místo však udržel Středočeský kraj, kde firmy postavily celkem 7035 nových bytů.
Pozitivní čísla se i přes zablokovaný proces povolování nových staveb dají očekávat i letos. Stavební firmy totiž loni zahájily stavbu 38 677 nových bytů, tedy o 16,8 procenta více než v roce 2018. Výrazný nárůst zaznamenalo hlavní město, kde ČSÚ spočítal celkem 5882 nově zahájených bytů. To je 2330 bytů více než v roce 2018 a zároveň nejlepší výsledek od roku 2008, kdy se v hlavním městě začalo stavět rovnou 6320 nových bytů. Jen o jediný byt více (5883) se začal stavět ve Středočeském kraji.
Tyto zdánlivě dobré zprávy však neznamenají, že by se začalo blýskat na lepší časy. Dostupnost bydlení se příliš nezmění, protože k zásadním změnám nedošlo. Povolovací proces je pořád extrémně složitý a povolení středně velkého rezidenčního projektu stále trvá pět a více let. Spíše než o současném stavu tak aktuální statistiky odráží to, že se firmám loni podařilo konečně získat všechna povolení na projekty, které často do povolovacího procesu poslaly už po minulé ekonomické krizi. Teprve s výrazným odstupem úspěšně završily stavební řízení a mohly zahájit stavbu.
Také v tomto roce bude více záležet na tom, jaké konkrétní rezidenční projekty se developerům podaří protáhnout nástrahami povolovacího procesu, než na vývoji ekonomiky či poptávky. I jeden velký projekt se stovkami bytů tak může celkovými statistikami významně zamávat. Takových je v povolovacím procesu mnoho a vzhledem k propadu bytové výstavby v minulých letech, kdy se často začalo v hlavním městě stavět jen kolem pouhých dvou tisíc nových bytů ročně, by jejich rychlé povolení bylo více než potřeba. Praha novou bytovou výstavbu nutně potřebuje.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s