10. 01. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

České stavebnictví v listopadu opět rostlo, nových bytů se ale začalo stavět méně

10. 1. 2020, Praha – České stavebnictví po dvouměsíčním poklesu v listopadu loňského roku opět trochu přidalo a vzrostlo meziročně o 4,5 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejvíce, o 5,3 procenta, vzrostla produkce v pozemním stavitelství, naopak nových bytů se začalo stavět meziročně o 11,8 procenta méně. Například v hlavním městě dokončili investoři během loňského jedenáctého měsíce jen 297 nových bytů, což představuje jeden středně velkých rezidenční projekt.

Nejvíce nových bytů se během jedenácti měsíců loňského roku začalo stavět ve Středočeském kraji (5343 zahájených bytů), zatímco v Praze jich bylo 5305. Střední Čechy si tak udržují post jedničky v bytové výstavbě, o kterou připravili dlouhá léta dominantní hlavní město. Rozdíl je hlavně v tom, že zatímco v Praze drtivá většina nových bytů připadá na bytové domy (4969 zahájených bytů v bytových domech oproti 323 v rodinných domech), se Středočeském kraji je to přesně naopak (4670 zahájených bytů v rodinných domech versus 634 bytů v bytových domech). S odstupem třetí skončil Jihomoravský kraj, kde se loni do konce listopadu začalo stavět 3797 bytů. Méně než tisíc bytů začali investoři stavět jen v dvou krajích – Karlovarském (668 zahájených bytů) a Ústeckém (867 zahájených bytů).
Zajímavý trend ukazuje statistika dokončených bytů, hlavně opět při pohledu na Středočeský kraj. Za prvních jedenáct měsíců loňského roku tam stavební firmy dokončili 1335 nových bytů v bytových domech, což představuje více než pětinu celkového počtu dokončených bytů. Ještě předloni jich přitom ve středních Čechách v bytových domech za celý rok vyrostlo 820 a v roce 2016 dokonce jen 550. Malá nabídka na pražském rezidenčním trhu tak za okraje hlavního města vyhání nejen zájemce o nové bydlení, ale také developery a další investory. Těm zase komplikuje situaci mimo jiné extrémní nedostatek volných pozemků připravených pro bytovou výstavbu kvůli desetiletí neaktualizovanému územnímu plánu. Proto se čím dál více poohlížejí po vhodných lokalitách v dojezdové vzdálenosti od Prahy. Čísla statistického úřadu to dosvědčují.
Praha se má dále rozrůstat, podle nedávno zveřejněné projekce ČSÚ dokonce o 411 tisíc lidí v příštích padesáti letech. Aby měli tito očekávání noví Pražané kde bydlet, musí se urychleně odblokovat zaseknutý povolovací proces a připravit nové rozvojové plochy pro tisíce nových bytů. Jejich výstavba pak vyřeší i nynější velmi špatnou dostupnost vlastního bydlení pro většinu domácností. Včera bylo pozdě.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s