31. 05. 2019

Český realitní trh má za sebou podle Colliers International silné první čtvrtletí roku 2019

Podle studie „Přehled trhu pro Českou republiku za první čtvrtletí roku 2019“ (Market Overview for the Czech Republic for Q1 2019), již vypracovali experti globální konzultační společnosti Colliers International, dvě velké transakce s objemem nad 200 milionů eur uzavřené během prvního čtvrtletí roku 2019 a předpokládaná celková hodnota letos připravovaných transakcí nejméně 1,5 miliardy eur povedou k tomu, že objem investic v roce 2019 přesáhne loni dosažená čísla.

První ze dvou největších transakcí prvního čtvrtletí byl prodej kancelářského objektu Waltrovka jihokorejské společnosti Hanwha Investment & Securities za 255 milionů eur. Druhou významnou transakcí byl prodej pražského hotelu InterContinental lokální společnosti R2G Group za 225 milionů eur. Příliv korejských investic do České republiky přispěl ke kompresi njevyšších dosahovaných výnosů na současnou úroveň 4,5 %.
Dění na trhu dominovali čeští investoři s podílem 35 % na všech transakcích. Následováni byli právě jihokorejskými investory, jejichž podíl se díky koupi Waltrovky vyšplhal na 24 %. Tradičně silní němečtí investoři s 10% podílem skončili třetí. Na druhou stranu byli Češi také největšími prodejci s celkovým podílem 37 %, následováni Slováky (22 %), Němci (18 %) a Brity (15 %). V tržních transakcích dominoval segment kancelářských prostor s celkovým objemem investic 49 %, následován byl hotelovým sektorem, a to především díky prodeji hotelu InterContinental.
V prvním čtvrtletí dosáhl hrubý objem pronájmů kancelářských prostor 95 200 metrů čtverečních, jde tedy o 16% nárůst oproti roku 2018. Neobsazenost kancelářských prostor činila rekordně nízkých 4,3 %. To oproti předchozímu čtvrtletí představuje pokles o 80 bazických bodů.
Trh průmyslových nemovitostí zaznamenal 20% meziroční pokles objemu dokončené plochy skladových prostor, celkem bylo dokončeno 168 300 metrů čtverečních. Dlouhodobé srovnání však ukazuje, že i tak šlo o 25 % více než v pětiletém průměru. Míra neobsazenosti dosáhla za první čtvrtletí roku 2019 4,8 %, což znamená 380 300 metrů čtverečních dostupných k zahájení okamžitého používání. Objem pronájmů dosáhl 384 700 metrů čtverečních čili došlo k 24% nárůstu oproti předchozímu čtvrtletí. Zhruba 521 700 metrů čtverečních skladové plochy je v současné době ve výstavbě, s předpronajatými 46 %.
Oddělení průmyslových nemovitostí české kanceláře Colliers International se v návaznosti na dynamiku tuzemského trhu rozhodlo ještě zdokonalit své klientské služby. Proto Colliers vylepšili svůj interaktivní vyhledávač skladů Warehousesmap.cz poskytující nejaktuálnější informace o volných průmyslových a logistických prostorech v České republice a užitečná tržní data, která usnadní zákazníkům jejich rozhodování.
„Český trh s nemovitostmi zahájil rok 2019 velice slibně a domníváme se, že většina investorů zůstane přiměřeně optimistická. Výše dále plánovaných transakcí naznačuje, že investoři mají během tohoto roku zájem o uzavření dalších obchodů,” říká Ondřej Vlk, vedoucí výzkumného oddělení Colliers International.
Tisková zpráva Colliers International

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek