13. 02. 2020

Český Valentýn jako realitní impuls – společné bydlení bude letos hledat rekordní počet lidí

Valentýn jako svátek zamilovaných se v Česku – na rozdíl od Máchovského prvního máje – slaví po zásluze rozpačitě. Že se však jedná o důležitý moment, kdy páry rozjímají více než kdy jindy o společné budoucnosti, to je nasnadě. Projevuje se to mimo jiné i na realitním trhu. Bezrealitky – největší portál pro prodej a pronájem nemovitostí bez provize – už několik let sledují zvýšený počet poptávek bydlení právě 14. února a v následujících dnech. Podle Hendrika Meyera, CEO Bezrealitky, by navíc letos mohl být počet párů hledajících nové bydlení hned z několika důvodů rekordní. Spíše než láska je k tomu však tlačí ekonomická situace ve velkých městech.

Počet jednočlenných domácností lidí do 35 let roste v Česku každý rok v podstatě od devadesátých let a postupně se dostává na průměr Evropské unie. Podle Eurostatu je každá třetí evropská domácnost „single“ – tedy jednočlenná, v Česku je to jen o něco méně. Největší počet jednočlenných domácností je logicky ve velkých městech, která jim dávají nejširší možnosti. Jenže v určitý moment tento životní styl začne zákonitě kolidovat s reálným stavem realitního trhu – pro ten znamená rostoucí počet samostatných domácností kolizi mezi poptávkou a nabídkou a vede k výraznému zdražování menších bytů. V minulosti to potkalo celou řadu evropských měst a letos se to pravděpodobně stane také v Praze nebo Brně.
Náklady na pohodlné bydlení jednotlivce totiž vzrůstají a malometrážní komfortní byty pro singles začínají být v poměru k těm běžným určeným pro pár nebo rodiny ve stále větší cenové disproporci. Pro jednotlivce je zároveň výrazně složitější dosáhnout na hypotéku. Podle odhadů až třetina singles nedosáhne na bydlení, které by si dokázali zajistit ještě tři roky zpátky. I z toho důvodu singles domácnosti přehodnocují svou dosavadní strategii. Bezdětný pár, který se sestěhuje pod jednu střechu má totiž šanci dosáhnout asi o pětinu až čtvrtinu lepších podmínek – tedy buď ušetřit za nájem na v součtu stejné ploše, jako bydlí doposud, získat za stejné peníze větší životní prostor, případně lepší lokalitu.
Takzvané DINKS domácnosti (double income, no kids), tedy domácnosti tvořené dvěma vydělávajícími jedinci bez dětí, si mohou dovolit pronajímat dražší nemovitosti než třeba později s dětmi. Právě z toho důvodu se bude letos rekordní část singles domácností měnit právě na domácnosti párové. Sestěhování se dohromady však bude znamenat především pragmatický krok.
„Zatímco v minulých letech bylo ještě ‚kam ustupovat‘, letos to bude v Praze a Brně přinejmenším složité. Jinými slovy – lidé, kteří žijí sami a kteří si chtějí uchovat životní náklady na dosavadní úrovni budou stále více vystaveni volbě, zda odejít na samotný okraj metropole, úplně ji opustit anebo raději udržet svou úroveň bydlení sestěhováním se v páru pod jednu střechu,” zmiňuje Hendrik Meyer. Doplňuje, že na cenách bytů se odráží nejen rostoucí nájmy, ale také provozní náklady, které není možné dělit dvěma.
Podle portálu Bezrealitky se každoročně opakuje zvýšený zájem o kategorii středních bytů právě 14. února a několik následujících dnů – a to nejen počtem zobrazených inzerátů, ale také množstvím reakcí a počtem nově založených a vyplněných uživatelských profilů.
“Na Valentýna páry především zkoumají možnosti a podle stavu realitní nabídky upravují své plány na následující měsíce. Již nyní vidíme, že se nabídka malých zrekonstruovaných bytů ve velkých městech přehřívá natolik, že její cenová relace uniká zbytku trhu. Pro páry tak roste motivace, proč uvažovat spíše o větším společném bytě, očekávám tedy, že v letošním roce se v rámci ‚valentýnského průzkumu nemovitostí‘ dočkáme ještě o patnáct až dvacet procent zájemců více než loni,” zakončuje Meyer. Pozitivní informaci pro všechny věřící lásce pak může být fakt, že opačný trend – tedy poptávání malých bytů, který by mohl indikovat spíše zklamání ze vztahu a rozpad společné domácnosti – zatím v tomto období nepozorujeme.”

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek