02. 06. 2015

ČLFA nesouhlasí se senátní novelou zavádějící teritorialitu při výběru exekutorů

„Novela by podle nás posílila postavení nepoctivých dlužníků, kteří se vyhýbají plnění svých povinností. A naopak by poškodila dlužníky, kteří své závazky řádně plní. Znemožnění výběru exekutora podle účinnosti a kvality jeho působení by vedlo k oslabení vymahatelnosti nároků oprávněných věřitelů. Poskytovatelé finančních produktů by museli dále zpřísnit schvalovací procedury a zvýšit rizikové přirážky. To by vedlo k omezení dostupnosti finančních produktů a ke zvýšení jejich ceny,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Jak už ČLFA konstatovala v dřívějších debatách na toto téma, přijetí principu teritoriality by způsobilo deformaci konkurenčního prostředí v exekuční činnosti. Některé případy by se dostaly k méně schopným exekutorům a naopak schopní exekutoři by ztratili významnou část motivace, což by vedlo k horší vymahatelnosti práv věřitelů. Senátní novela poskytuje dlužníkům větší možnost k průtahům exekucí, například machinacemi s místem pobytu. ČLFA přitom nesouhlasí s argumentem, podle kterého by zavedení principu teritoriality vedlo ke snížení neoprávněných nákladů exekutorů na cestovní výlohy. Většina dlužníků se totiž ve skutečnosti v místě svého trvalého bydliště nezdržuje.

Už loni v září se ČLFA připojila k dalším sedmi oborovým asociacím, svazům a dalším subjektům, které rovněž návrh na zavedení principu teritoriality odmítly. Ve společném prohlášení mimo jiné konstatovaly, že zvažovaná změna je jen dalším populistickým krokem ve snaze „zatočit s exekutory“. Společné prohlášení v září loňského roku podepsali kromě zástupců ČLFA také představitelé Hospodářské komory ČR, České asociace věřitelů, České kanceláře pojistitelů, Asociace realitních kanceláří ČR, Asociace inkasních agentur, Sdružení dopravních podniků ČR a Svazu měst a obcí ČR.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek