07. 01. 2019

ČMSS prožila skvělý úvěrový rok, vzrostl i zájem o spoření

Stavební spořitelny v loňském roce zaznamenaly jeden z nejúspěšnějších úvěrových roků ve své historii. ČMSS poskytla nejvíce úvěrů za posledních 9 let. Rostoucí popularitu stavebního spoření potvrdil i zájem o nové spořicí smlouvy, které vzrostly o 15 procent. Výhled na rok 2019 je také velmi pozitivní.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) uzavřela v loňském roce úvěry za 28,5 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 28 procent. „Je to nejlepší výsledek za posledních devět let a jeden z nejlepších v celé historii ČMSS,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.
Za nárůstem úvěrových aktivit jsou především výhodné úrokové sazby. Úvěry od stavebních spořitelen byly totiž loni poprvé po 10 letech levnější než hypotéky, to se odrazilo v prudkém nárůstu zájmu. „Došlo tedy k prudkému nárůstu zájmu o zajištěné úvěry, což se projevilo i v nárůstu průměrné výše úvěru na zhruba 1,2 milionu korun. Stavební spořitelny mají tradičně silnou pozici ve financování rekonstrukcí a modernizací, stále častěji klienti ale přes náš úvěr řeší i nákup nemovitosti,“ dodal Jochen Maier.
Pozitivní vývoj zaznamenala loni ČMSS i v oblasti spoření. Počet nových spořicích smluv dosáhl téměř 175 tisíc, což je meziročně o 15 procent více. Stavební spoření mezi zajištěnými produkty přináší nadstandardní výnos kolem 3,5 procenta.  Průměrná výše cílové částky v loňském roce dosáhla 417 tisíc korun.
Novým trendem loňského roku bylo, že jsme dokázali přitáhnout více mladých klientů a lidí, kteří doposud se stavebkem neměli žádnou zkušenost. Mladí lidé si uvědomují, že po nových regulacích nedosáhnou na 100% úvěr na bydlení a proto chtějí být na budoucnost připraveni – a stavebko je pro ně zjevně nejvhodnější cestou,“ vysvětlil Jochen Maier.
Pozitivní je podle Maiera i výhled na rok 2019, kde se dá očekávat další nárůst zájmu o spořicí smlouvy i další nadprůměrný úvěrový rok. „Rozdíl v úrokových sazbách zajištěných úvěrů se bude dále zvyšovat ve prospěch stavebních spořitelen, které nemusejí tak rychle reagovat na tržní sazby. A ve spoření ani nadále nebude jiný bezpečný produkt, který by výnos ze stavebka předčil,“ uzavřel Maier.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek