25. 04. 2017

ČNB zpřísňuje hypotéky, volné byty v Brně ale stále budou ubývat

Aktuální situace na trhu bytů v Brně pokračuje ve stejném trendu. Nabídka nezvládá uspokojit poptávku, přestože dle Českého statistického úřadu za minulý rok vykázalo Brno-město nejvyšší počet dokončených bytů od roku 2009 a Brno-venkov od roku 2010. Česká národní banka se již snaží tento trh regulovat.

Od 1. dubna nesmí banky poskytovat hypotéky na 100 % hodnoty nemovitosti. Podle nařízení mohou poskytovat úvěry v pásmu mezi 80–90 % hodnoty nemovitosti jen do výše 15 % z objemu všech poskytnutých hypoték. ČNB také vydala doporučení omezující investory, kteří si chtějí pořídit nemovitost za účelem pronájmu. Ti musí počítat s faktem, že většina bank neposkytne na pořízení nemovitosti k pronájmu více než 60 % hodnoty nemovitosti. To by mohlo výrazněji ovlivnit poptávku po bytech za účelem pronájmu.
Po ukončení intervenčního režimu se po dlouhé době začalo diskutovat o možném zvýšení úrokových sazeb. Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že pokud inflace bude splňovat v následujících měsících stabilní 2% růst, odhaduje zvýšení úrokových sazeb na přelom či začátek roku 2018. To by mělo zdražit hypotéky a snížit poptávku po bytech.
Avšak v Brně se kvůli územnímu plánu nedá předpokládat, že by se výrazněji snížila cena bytů. Situace už je tak kritická, že nadále bude výrazný převis poptávky. I kvůli tomu lidé stále častěji volí bydlení na kraji Brna či v okrese Brno-venkov a za prací do Brna dojíždějí. Zvýšený zájem se dá očekávat také o nepříliš atraktivní lokality. Tato situace by však mohla přispět ke kultivaci a novému rozvoji těchto lokalit. Velká část volných bytů se nachází přímo v části Brno-střed. Zde se ale může jednat o byty, které svou cenou přesahují finanční možnosti většiny zájemců.
Developeři však nevidí situaci v Brně až tak kriticky, jak by se mohlo na první pohled zdát. Budoucí byty by mohly vzniknout na brownfieldech blíže centru města. Obecně lze říci, že nyní výstavba směřuje více do okrajových částí Brna, kde mají developeři větší možnosti než přímo v centru. Přibližně 650 bytů by mělo vzniknout v městské části Brno-Chrlice. Velká bytová výstavba se očekává v Černovicích, kde se však projekt musí kvůli nelibosti místních předělat. Po deseti letech plánování by konečně mohla začít výstavba v areálu bývalých Jaselských kasáren. Radní Králova Pole dokonce v rámci tohoto projektu požádali o navýšení počtu bytů na úkor kanceláří. Kamenný vrch by měl nabídnout 500 nových bytů a 130 rodinných domů. Přibližně 800 bytů chce postavit v areálu bývalé Zbrojovky největší česká realitní skupina CPI. Jedná se sice o zmenšení původního projektu, avšak nyní se nepočítá s demolicí stávajících budov, ale především s jejich rekonstrukcí kvůli zachování industriálního charakteru. V tomto případě je ale třeba dodat, že se počítá se zahájením stavby až v roce 2021 a dokončení těchto projektů je otázkou několika let.
Tisková zpráva DRFG a.s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek