07. 11. 2017

CRIF: V říjnu zbankrotovalo 78 obchodních společností a 478 fyzických osob podnikatelů. Zároveň bylo vyhlášeno 998 osobních bankrotů

V říjnu letošního roku bylo vyhlášeno 78 bankrotů obchodních společností, 478 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 998 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 108 návrhů na bankrot obchodních společností, 518 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1 090 návrhů na osobní bankrot. Počet bankrotů i návrhů se tak oproti září zvýšil ve všech kategoriích. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Počet bankrotů obchodních společností se oproti září zvýšil o 14, zatímco počet návrhů na bankrot obchodních společností meziměsíčně vzrostl o 31 návrhů. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (FOP) vzrostl oproti září o 33, zatímco počet návrhů na bankroty FOP vzrostl meziměsíčně o 124 návrhů. V říjnu se tak snížil pouze počet bankrotů FOP bez započtení oddlužení, tedy počet podnikatelů, na jejichž majetek byl vyhlášen konkurs. Ten klesl ze zářijových 29 na 24 a byl tak nejnižší od začátku roku 2014.
„Pomalu rostoucí počet podaných návrhů na bankrot ve všech kategoriích, který sledujeme od červencového skokového propadu, ukazuje, že se firmy a lidé postupně přizpůsobují novým pravidlům pro podávání insolvenčních návrhů. Zároveň je však třeba zdůraznit, že v posledních 12 měsících došlo k výraznému meziročnímu poklesu podaných návrhů i vyhlášených bankrotů ve všech kategoriích. Za tímto poklesem přitom stojí z velké části makroekonomické faktory,“ říká Věra Kameníčková, analytiča společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.
Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 812 bankrotů obchodních společností, což je o 66 bankrotů, respektive 8 % méně než v předešlém období. Zároveň bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno 6 485 bankrotů fyzických osob podnikatelů, což je o 639 bankrotů, respektive 9 % méně než v předminulých 12 měsících. Zároveň jde o nejnižší 12měsíční součet od srpna roku 2014.
V říjnu 2017 byl zaznamenán největší počet bankrotů obchodních společností v Praze, kde jich bylo vyhlášeno 29. Následoval Jihomoravský kraj se 14 bankroty a Středočeský kraj se 6 bankroty obchodních společností. Pouze jeden firemní bankrot byl zaznamenán hned ve 4 krajích, konkrétně v Plzeňském, Královéhradeckém, Libereckém a Zlínském kraji.
Za posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno také v Praze (327 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (104 bankrotů), nejméně potom v Karlovarském kraji (15 bankrotů) a na Vysočině (17 bankrotů). Meziročně se počet bankrotů snížil v 9 krajích, ve dvou zůstal stejný a ve třech se zvýšil. Šlo o Zlínský kraj (+ 16 %), Plzeňský kraj (+ 9 %) a Ústecký kraj (+ 3 %). Nejrychleji se počet firemních bankrotů snížil v Olomouckém kraji (- 31 %) a v Jihomoravském kraji (- 23 %).
V přepočtu na 10 000 obchodních společností (OS) byl největší počet vyhlášených bankrotů za posledních 12 měsíců zaznamenám v Královéhradeckém kraji (22) a na Pardubicku (21,2). Nejnižší počet vyhlášených bankrotů na 10 000 OS byl zaznamenán Karlovarském kraji (14,8) a v Plzeňském kraji, kde šlo o 15 bankrotů.
Z hlediska hlavních odvětví bylo v říjnu vyhlášeno nejvíce bankrotů obchodních společností v obchodu (25 bankrotů), v průmyslu a stavebnictví (shodně 12 bankrotů). Pouze jeden bankrot byl vyhlášen v dopravě, skladování a činnosti cestovních kanceláří a také v zemědělství a dobývání.
V posledních 12 měsících potom bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno opět v obchodu (212 bankrotů), následoval průmysl (138 bankrotů) a stavebnictví (125 bankrotů). Nejméně naopak v zemědělství a dobývání (23 bankrotů) a v dopravě, skladování a CK (34 bankrotů).
V přepočtu na 10 tisíc OS bylo za posledních 12 měsíců nejvíce bankrotů vyhlášeno ve stavebnictví (30,4 bankrotu) a v průmyslu (26,4 bankrotu). Nejméně naopak v sektorech nemovitosti a pronájem strojů a zařízení (11,8 bankrotu) a v ostatních službách (12,3 bankrotu).
U fyzických osob podnikatelů byl největší počet bankrotů vyhlášen v říjnu roku 2017 ve Středočeském kraji (70 bankrotů). Dále potom v Ústeckém (58 bankrotů) a Moravskoslezském kraji (56 bankrotů). Nejméně fyzických osob podnikatelů zbankrotovalo v Karlovarském kraji (17 bankrotů) a na Vysočině (21 bankrotů).
Během posledních 12 měsíců bylo nejvíce bankrotů FOP zaznamenáno v Moravskoslezském kraji (837 bankrotů), ve Středočeském (792) a Ústeckém kraji (775). Nejméně naopak ve Zlínském kraji a na Vysočině (237). V přepočtu na 10 tisíc FOP bylo nejvíce bankrotů podnikatelů vyhlášeno v Ústeckém kraji (56,4) a v Karlovarském kraji (47,5). Nejméně naopak v Praze (10) a ve Zlínském kraji (19).
Osobní bankroty
V říjnu bylo vyhlášeno 998 osobních bankrotů, o 117 více než v září. Stále však šlo o třetí nejnižší počet v letošním roce a zároveň o třetí nejnižší počet od září 2011. Zároveň bylo podáno 1 090 návrhů na osobní bankrot, což je o 239 více než o měsíc dříve.
„Zvyšující se počet návrhů na osobní bankrot ukazuje, že se spotřebitelé naučili podávat tyto návrhy prostřednictvím organizací, které mají k takovéto činnosti oprávnění. Přesto je počet podaných návrhů stále přibližně o pětinu až čtvrtinu nižší, než bylo typické pro první polovinu roku. Je proto pravděpodobné, že se v následujícíh měsícíh o něco zvýší,“ říká Věra Kameníčková.
Od listopadu roku 2016 do října 2017 bylo vyhlášeno 14 078 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o 2 190 bankrotů, tedy o 13 %. Počet návrhů na osobní bankrot se ve stejném období snížil o 19 %, když činil 15 482 návrhů, o 3 543 méně než v předešlém období.
Tisková zpráva: CRIF

Vývoj Swiss Life Hypoindexu