02. 04. 2015

ČS nemovitostní fond prodává první budovu ze svého portfolia

–    Prodej nemovitosti bude mít na aktuální výnosnost fondu neutrální vliv

Secesní budovu z konce 19. století kupuje od ČS nemovitostního fondu Ostravsko-opavské biskupství se sídlem v Ostravě, které chce nemovitost dlouhodobě spravovat. Prodejem budovy Antonína Macka začal ČS nemovitostní fond plánovanou obměnu vybraných nemovitostí, které již dosáhly stanoveného investičního horizontu, nebo nejsou v souladu se současnou investiční strategií fondu.

„Nemovitostní portfolio aktivně spravujeme tak, aby z toho profitovali naši klienti. Investice do budovy Antonína Macka již za 8 let přinesla maximum toho, co jsme očekávali.  Aktuální parametry nemovitostí již však nekorespondují se současnou investiční strategií fondu. Jedná se zejména o malý rozsah pronajímatelné plochy, lhůtu držení nemovitosti v portfoliu fondu a celkový charakter budovy,“ řekl Martin Skalický, předseda představenstva investiční společnosti REICO ČS, která ČS nemovitostní fond spravuje.

Podmínky prodeje budovy z portfolia ČS nemovitostního fondu jsou v souladu s nezávislými znaleckými posudky používanými při oceňování budov portfolia fondu. Prodejní cenu fond po dohodě s kupcem nezveřejňuje, ale koresponduje s její tržní hodnotou. Díky tomu a vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o relativně malou nemovitost, bude mít její prodej na aktuální výnosnost fondu neutrální vliv.

Budova Antonína Macka v Ostravě se nachází v centru Ostravy. V roce 2001 byla kompletně zrekonstruována a ve stejném roce získala ocenění „Dům roku 2001“. Nabízí dvě maloobchodní jednotky v přízemí, kanceláře v 1., 2. a 3. patře a byty ve 4. patře. V majetku ČS nemovitostního fondu byla od roku 2007. Celková pronajímatelná plocha je 1355m2 a obsazenost nemovitosti je 97 %. Mezi hlavní nájemníky budovy patří cestovní kancelář Fischer, která zde umístila call centrum pro celou Českou republiku a retailový nájemce Těšínské jatky.

REKLAMA

ČS nemovitostní fond tímto prodejem snížil počet nemovitostí v portfoliu na celkových 8 objektů. Tržní hodnota portfolia však i nadále překračuje 5 mld. Kč. Ve vlastnictví fondu se kromě 5 nemovitostí v Praze nachází i jedna budova v Brně, Českých Budějovicích a Bratislavě. ČS nemovitostní fond vznikl v roce 2007 a z pohledu svého investičního zaměření a výše hodnoty vlastního kapitálu se zatím jedná o jediný český fond tohoto typu na našem trhu. Je určen zejména konzervativním investorům a svým výnosem má za cíl se z dlouhodobého pohledu pohybovat nad úrovní státních dluhopisů. Výnos fondu za poslední 3 roky byl 3,0 % p.a. (k 18. březnu 2014).