Čtvrtek 24. května. Svátek má Jana.

Čtvrtina lidí má záznam v některém z prověřovaných rejstříků, nejčastěji jsou to exekuce

19.04.2018 10:04 Tisková zpráva:

Až o pětinu více prověřování provedla služba IdeálníNájemce.cz za první čtvrtletí 2018. Informace o budoucích nájemnících zajímají čím dál více lidí. Za rok 2017 tak služba prověřila celkem 13 863 osob. Více než 25 % z nich má v některém z veřejně dostupných rejstříků záznam. Nejčastěji jsou to exekuce, těch meziročně stále přibývá.

Exekuce jsou stále častějším rizikem

Až 15 % z prověřovaných osob má na své jméno vedenou právě exekuci. Dalšími riziky jsou například dluhy u pojišťoven nebo fakt, že danou osobu hledá policie. „Na pojistném dluží přibližně 1,5 % prověřovaných osob, nicméně je třeba brát v potaz, že pojišťovny dluhy zveřejňují až od výše 100.000 korun, některé dokonce od 300.000 korun, takže někdo může dlužit na pojistném i několik let a v registru jej nenajdete,“ upozorňuje Tomáš Brychta z IdeálníNájemce.cz.

O službu prověření rizikovosti osob má zájem čím dál více lidí. Nejen sami pronajímatelé, ale i realitní kanceláře, správcovské společnosti nebo samotní makléři. „Lidé si začínají čím dál více uvědomovat potřebu prověření bonity lidí, kteří mají využívat jejich majetek a uvědomují si komplikace spojené s ubytováním rizikových osob. My v IdeálníNájemce.cz potenciální nájemníky vždy prověřujeme a přednost dáváme těm, kteří nemají záznam a nepředstavují riziko,“ vysvětluje zvyšující se zájem Brychta.

Důvěřuj, ale prověřuj

Služba prověřuje potenciální nájemce v šesti nejdůležitějších veřejně dostupných registrech, mezi které patří například Centrální evidence exekucí, Insolvenční rejstřík nebo rejstřík hledaných osob Policií ČR. „Dbáme na to, aby prověření byla rychlá, kvalitní a měla výstup, který bude mít i jistou přidanou hodnotu, v podobě kvalitního grafického zpracování,“ zdůrazňuje Brychta z IdeálníNájemce.cz.

Až 45 exekucí a dluhy v řádech milionů korun

Prověření budoucího nájemníka může odhalit nejrůznější rizika. Ušetří tak pronajímatelům nejen peníze, ale také čas, který by museli vynaložit na hledání nového nájemníka. Překvapit totiž podle zkušeností odborníků může i zdánlivě solidně vypadající zájemce. „Například makléřka z IdeálníNájemce.cz prověřovala paní, která měla zájem o byt v Brně. Zjistili jsme, že na sobě měla uvaleno celkem 45 exekucí různého stáří. Překvapilo nás to, protože na to nevypadala, člověk to na první pohled opravdu neodhadne. Také jsme zjistili jeden nedoplatek na zdravotním pojištění ve výši 20 milionů korun,“ popisuje Brychta.