31. 01. 2019

Cushman & Wakefied vydává historicky první žebříček top vlastníků a developerů kancelářských budov

Společnost Cushman & Wakefield detailně zmapovala kancelářský trh s nemovitostmi a sestavila žebříček největších vlastníků a nejaktivnějších developerů kancelářských budov na hlavních trzích České republiky*. Momentálně se v Česku nachází 4,23 milionů m2 kancelářských ploch. Největším vlastníkem s 22 nemovitostmi, zabírajících 5 % celkové plochy, je skupina CPI Group. Tři největší vlastníci kanceláří v Praze ovládají zhruba 15 % celého trhu. Nejaktivnějším developerem posledních deseti let je společnost Penta Investments.

„Přestože třem největším vlastníkům patří významné procento trhu, konkrétně 15 %, pražský trh kancelářských nemovitostí je stále značně fragmentovaný. Navíc struktura portfolií jednotlivých investorů se může podstatně lišit; zatímco CPI Group vlastní vyšší počet menších projektů, některých i kategorie B, Deka či Passervinvest sází na velké projekty kategorie A, např. The Park na Chodově nebo BB Centrum,“ říká Radka Novak, vedoucí oddělení týmu pronájmu kancelářských prostor ve společnosti Cushman & Wakefield.
KANCELÁŘSKÝ TRH OVLÁDAJÍ ČEŠI
Tuzemský kancelářský trh je z 65 % v českých rukou. Ze zahraničních investorů převládají nejvíce sousední státy Česka, se 7 % němečtí investoři a s 6 % rakouští. Italské firmy ovládají 3 % trhu a americké 2 %. V Praze je procento trhu ve vlastnictví lokálních investorů o něco menší, a to 58 %. Jako metropole je Praha pro zahraniční kapitál logicky atraktivnější než Brno a Ostrava. Druhý největší kapitál je z Německa, držící 9% podíl.
Zatímco v Praze je vícero velkých vlastníků, Brnu a Ostravě jednoznačně kraluje CTP Invest s 24% podílem na obou trzích. České společnosti vlastní téměř 90 % kancelářského trhu v Brně a Ostravě, což potvrzuje fakt, že zdejší investoři věří trhu logicky nejvíce.
ROK 2020 PŘINESE TĚSNÝ SOUBOJ MEZI CTP A CPI O NEJVĚTŠÍHO VLASTNÍKA KANCELÁŘSKÝCH BUDOV V ČR
NEJAKTIVNĚJŠÍ DEVELOPEŘI POSLEDNÍHO DESETILETÍ
Největší objem kancelářských ploch postavila společnost Penta Investment, v těsném závěsu je společnost Skanska, která za posledních 10 let postavila nejvíce kancelářských budov. Třetím nejaktivnějším developerem je CTP Invest. Zatímco Skanska se zaměřuje zejména na Prahu, CTP staví nejvíce v regionech.
„Skanska i Penta se zaměřují na nejpopulárnější kancelářské lokality v Praze, nicméně u Penty je jasná inklinace k řešení větších urbanistických celků s multifunkčním využitím. Skanska zase patří mezi jednoznačné lídry v oblasti udržitelného rozvoje, zelených i well-being certifikátů,“ doplňuje Radka Novak.
Pouze 10 % developerů neprodává své projekty po jejich dokončení.
Největší podíl na aktuální výstavbě nových kancelářských ploch a projektech se zahájením výstavby v nejbližší budoucnosti má společnost Sekyra Group a Skanska. Tento ukazatel bude nicméně nejvíce náchylný ke změnám, je totiž velmi těžké předjímat, jak se developerům bude dařit získávat povolení k výstavbě u velkých projektů či jejich jednotlivých fází. Žebříček bude proto každoročně aktualizován.
Zatímco Praha 4, Praha 5 a Praha 8 jsou populární lokality pro novou výstavbu, v Praze 1 převažují rekonstrukce. Momentálně je ve výstavbě téměř 380,000 m2 nových kancelářských ploch. Podíl rekonstrukcí z celkové výstavby tvoří až 15 %. Poptávka po kancelářských prostorách je stále velmi aktivní, tudíž je většina budov plně obsazená již v okamžiku svého dokončení.
*mezi hlavní kancelářské trhy v Česku patří Praha, Brno a Ostrava. Zpráva monitoruje pouze kancelářské prostory třídy A a B. Tato kritéria platí pro všechny údaje v tiskové zprávě.
Tisková zpráva Cushman & Wakefield

Vývoj Swiss Life Hypoindexu