18. 12. 2018

Dárek na dluh přináší více starostí než radosti

Kdo by nechtěl udělat svým bližším radost drahým nečekaným vánočním dárkem. Koupě vánočního dárku na dluh však patří mezi špatná finanční rozhodnutí. Někdy v takových případech končí dobrý úmysl kolotočem úvěru a půjček, ze kterého se složitě hledá zpět finanční rovnováha.

Každý úvěr je vhodné si velmi pečlivě promyslet. Zatímco čerpání úvěru na vlastní bydlení nebo studium má ekonomické opodstatnění, tak úvěr na drahé vánoční dárky nikoliv. Vánoce či dovolená na dluh mohou rodinu zbytečně dostat do dlouhodobých finančních problémů.  „Pravé kouzlo Vánoc není v konzumu, ale ve strávení příjemných chvil s rodinou, cena dárků by vždy měla odpovídat finančním možnostem,doplňuje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.
Dluhy se musí vždy zaplatit
Krátkodobá radost z drahého vánočního dárku na dluh bývá v praxi následně vystřídána delším nepříjemným obdobím splácení takového úvěru či půjčky. Každý úvěr je nutné řádně uhradit. Zatímco při splácení hypotéky dochází k postupné úhradě při současném užívání dané nemovitosti, tak např. u úvěru na vánoční dovolenou se stále splácí úvěr, přičemž předmět úvěru již neexistuje, protože dovolená již uplynula.  „Neúčelové úvěry jsou nejdražší, finančně zodpovědní lidé si vyřizují úvěr nebo půjčku pouze na věci přinášející dlouhodobý užitek,dodává Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.
Jak si splnit vánoční přání?
Většina lidí má finančně ocenitelné sny a přání. S finanční disciplínou je možné si většinu cílů splnit. Důležité je vytrvat, dodržovat finanční plán a usilovat o současné zvýšení měsíčních příjmů a snížení výdajů. Tvrdě pracující lidé by měli mít právo si koupit i dražší věc, po které touží, v takových případech však až se na ni našetří a nikoliv na Vánoce na dluh. „Vztah lidí k věcem, na které si sami našetřili, je mnohem jiný než k věcem, které obdrželi bezpracně, takových věcí si více váží a pečují o ně,vysvětluje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.
Klidné Vánoce s finančním plánováním
Peníze ovlivňují náš každodenní život více, než by si hodně lidí přálo. Finanční rovnováha snižuje stres a umožňuje rodině splnit si co nejvíce finančních přání. Základem finančně klidných Vánoc je dodržování sestaveného finančního plánu, důsledné rodinné plánování a aktualizace rodinných potřeb. Vzájemná rodinná komunikace ohledně peněz je velmi důležitá a eliminuje rizika koupě nepotřebných věcí. V rodinách, kde rodiče s dětmi o financích komunikují, znají děti cenu peněz a nemají nereálné finanční požadavky a nečekají na Vánoce hromadu dárků.
Ať Vaše příjmy rostou rychleji než inflace
České ekonomice se daří, zaměstnancům rostou mzdy a podnikatelům zisky. Zvýšení životní úrovně je dobré finančně zhodnotit a zaměřit se i na dlouhodobé investice. Spotřebování vyšších příjmů je s ohledem na budoucí ekonomický pokles nerozumné. Začátek roku 2019 je ideální doba pro přehodnocení rodinných finančních plánů a úpravu rodinného rozpočtu. „K reálnému zvýšení rodinné životní úrovně dochází, když rodinné měsíční příjmy rostou rychleji než inflace, proto Vám do roku 2019 přejeme, ať Vaše příjmy dávají inflaci na frak,přeje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.
Tisková zpráva FINFOCUS

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek