Text: Jiří Havelka

01. 10. 2015

Den otevřených dveří v paláci YMCA, architektonickém skvostu v centru Prahy

„Prohlídka paláce, jenž je nejznámějším a památkově chráněným dílem z 30. let architekta Eduarda Hniličky, začne v mezaninu a pokračovat bude v prostorách, kde je ​anglicko-česká školka YMCA a také původní podlaha ze skleněných průsvitných dlaždic. Kromě ojedinělé klopené běžecké dráhy na ochozu velké tělocvičny či nedávno repasovaného výtahu páter noster zavítají návštěvníci i do míst, která nejsou běžně přístupná. Třeba na plochou střechu sedmipatrového domu, kde se kdysi hrála basketbalová utkání a odkud je dodnes úchvatný výhled na Prahu,“ říká ředitelka Paláce YMCA Petra Otřísalová

Basketbal, dnes jeden z nejpopulárnějších sportů na světě, vznikl podle jejích slov právě díky sdružení YMCA. Jeho otcem se stal v roce 1891 James Naismith,​ který působil jako učitel na sportovní škole této organizace ve Springfieldu ve Spojených státech. Vymyslel tehdy kolektivní hru, která by se dala hrát, i v zimním období – a tak vznikl basket neboli košíková.

„YMCA, která má nyní 58 miliónů členů po celém světě​,​ se zaměřuje na volnočasové aktivity pro děti a mládež. S Ymkou se do Československa rozšířil také volejbal, softbal či lukostřelba, v bazénu se konala mistrovství ČSR ve skocích do vody z prkna. Po vstupu do budovy se lze seznámit s informacemi o současné české Ymce a připomenout si, že „využíváním služeb tohoto domu přispíváte na práci s dětmi a mládeží“, dodává Petra Otřísalová.

Palác YMCA byl postaven v duchu moderního klasicismu a otevíral se v roce 1928. Své nenapodobitelné kouzlo si zachoval dodnes. To je spolu s dobrou adresou v centru metropole důvodem, že​ si v něm rády pronajímají kanceláře různé firmy a organizace. Palác zároveň slouží i ke sportovním a společenským aktivitám.  Už tři roky zde můžete vidět také zajímavé výstavy v Galerii Pasáž YMCA – nyní právě novou expozici „Světobežník Jára Cimrman a kresby Jaroslava Weigela“, která je zde otevřena až do 10. listopadu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek