16. 01. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

Developeři loni v Praze prodali jen 4530 nových bytů, což je nejméně za šest let

Prodeje nových bytů v Praze loni meziročně klesly o 16 procent, developeři během dvanácti měsíců prodali jen 4530 bytů. Je to nejhorší výsledek od roku 2012, kdy se prodalo 4014 nových bytů. Poprvé po šesti letech klesl počet prodaných nových bytů pod pětitisícovou hranici. Zlepšení nepřineslo ani poslední loňské čtvrtletí, kdy majitele změnilo 1043 bytů, což bylo obdobné jako o čtvrtletí dříve. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 12 let.

Nemovitostní trh výrazně ovlivňují negativní faktory v podobě nedostatečné nabídky a horší dostupnosti hypoték. Zablokovaný stavební proces vede k tomu, že se každý měsíc začínají v hlavním městě stavět pouze řádově desítky nových bytů. To se zákonitě promítá do ceníků developerů, které jsou stále velmi prořídlé. Významný vliv na prodeje nemovitostí měla loni také Česká národní banka (ČNB), která nekoncepčními nařízeními zásadně omezila dostupnost hypoték a tím i vlastního bydlení pro široké spektrum zájemců včetně představitelů střední třídy. Tyto negativní vlivy převážily nad pokračujícím růstem celé ekonomiky, zvyšujícími se platy i takřka nulovou nezaměstnaností,“ komentuje prodejní statistiky i jejich další vývoj generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL Evžen Korec.
„Hlavní město začíná narážet na své limity, bydlení je totiž nedostupné i pro lidi s vyšším pražským platem. Ti se tak častěji než v minulých letech stěhují do okolních obcí a za prací do Prahy pak každodenně dojíždějí. Tím zatěžují už tak nedostačující infrastrukturu a způsobují nekonečné zácpy na příjezdových cestách i nedostatek parkovacích míst v okrajovějších lokalitách Prahy,“ doplňuje Korec.
Dostupných bytů opět ubylo
Tristní pohled zůstává také při pohledu do ceníků developerů, kde dostupných bytů opět o něco ubylo. Zájemci o vlastní nemovitost mohli na konci loňského roku vybírat jen z 3148 dostupných bytů. „Tento stav vede k tomu, že se na nové byty stále tvoří pořadníky a na každý nabídnutý máme hned několik zájemců. Lepší volbu má jen ten, kdo přijde nejdříve po zařazení nových bytů do nabídky. Ani to však často nestačí, protože developeři spoustu bytů udají už v rámci přednostní nabídky pro věrné klienty a na ostatní zájemce tak často zbyde už jen notně prořídlý veřejný ceník,“ přibližuje současnou praxi Korec a upozorňuje, že na lepší časy se ještě dlouho blýskat nebude.
„Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se během prvních jedenácti měsíců loňského roku začalo v Praze v bytových domech stavět jen 2194 bytů, což je zkreslené jedním velkým projektem v Modřanech, který se ani celý stavět nezačal. Reálné číslo nové výstavby se tak pohybuje kolem 1650 zahájených bytů. To je extrémně málo, hlavní město by potřebovalo kolem deseti tisíc nových bytů ročně. Už jen kvůli tomu, že se každoročně rozroste o mnoho tisíc lidí. Jen za první pololetí loňského roku se počet Pražanů podle ČSÚ zvýšil o 6619, přičemž 5584 se přistěhovalo odjinud. Bez dostatečného počtu nových bytů však Praha nedokáže tyto nové obyvatele absorbovat, jejich příliv zpomalí a hlavní město začne stagnovat až se postupně jeho rozvoj zcela zastaví,“ varuje Korec.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek