17. 04. 2019

Developerská skupina Contera a TPG Real Estate Partners uzavírají strategické partnerství

V souvislosti s vytvořením společného podniku získává TPG od společnosti Contera průmyslové nemovitosti, včetně průmyslových parků společnosti v Teplicích a Ostravě, a to v rámci transakce, jejíž hodnota činí více než 2,4 mld. Conteru při transakci zastupovala realitně poradenská společnost Cushman & Wakefield.

TPG Real Estate Partners (dále jen „TPG“), specializovaná investiční platforma pro kapitálové investice do nemovitostí, kterou vlastní globální společnost TPG zabývající se alternativními aktivy, a společnost Contera, zavedená developerská firma a provozovatel průmyslových parků v České republice, dnes oznámily, že vytvářejí společný podnik (joint venture). Společný podnik bude usilovat o akvizici a rozvoj průmyslových projektů ve střední Evropě, primárně v České republice a na Slovensku. Jedním z prvních společných projektů je průmyslová zóna o rozloze 140 tisíc m2 přímo u dálnice D1 v Ostravě-Hrušově.
V souvislosti s vytvořením společného podniku získává TPG od společnosti Contera průmyslové nemovitosti, včetně průmyslových parků společnosti v Teplicích a Ostravě, a to v rámci transakce, jejíž hodnota činí více než 2,4 mld. Kč. Contera bude nadále provozovat a spravovat jak výše uvedené nemovitosti, tak i prostřednictvím společného podniku nově pořízené či vybudované nemovitosti  a bude rovněž nadále nezávisle vlastnit a spravovat zbývající část svého portfolia jako asset manager. Contera portfolio zahrnuje přibližně 110 tisíc m2 průmyslových nemovitostí.
 „Jde o jednu z největších realitních transakcí průmyslových nemovitostí na českém trhu. Současně se jedná o prvního ryze českého industriálního developera, který přitáhl americký kapitál,” říká Ferdinand Hlobil, partner a vedoucí pronájmu průmyslových ploch ve střední a východní Evropě společnosti Cushman & Wakefield
„Vytvořením společného podniku navazujeme partnerství s vysoce zkušeným a osvědčeným týmem s cílem využívat příležitosti v regionu a odvětví vykazujícím silné růstové tendence,“ uvedl Michiel Celis z TPG. „Věříme, že se nám podaří vybudovat úspěšné dlouhodobé partnerství, a doufáme, že se nám díky vyhledávání nových projektů a realizací řady zajímavých příležitostí postupně podaří investovat výrazně více kapitálu.“
„Po 10 letech samostatného růstu, nyní díky partnerství se silným světovým investorem můžeme zahájit novou éru rozvoje naší skupiny Contera,“ uvedl Tomáš Jirků, spoluzakladatel a CEO ve společnosti Contera. Dušan Kastl, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Contera, dodal: „Strategické partnerství s TPG nám dá možnost významného růstu a naplnění našich cílů na českém a slovenském trhu.“
TPG má zkušenosti s rozvíjením strategických partnerství se špičkovými správcovskými firmami a provozovateli za účelem využívání atraktivních příležitostí na trhu. K vybraným současným a dřívějším investicím patří A&O Hotels and Hostels, Arlington Business Parks, Evergreen Industrial Properties, Icon Industrial, P3 Logistic Parks a TriGranit.
Společnost Contera založená v roce 2009 vlastní a provozuje průmyslové parky v prvotřídních lokalitách v České republice, např. v Praze, Teplicích a Ostravě. Společnost Contera nabízí komplexní služby a ve svém portfoliu poskytuje klientům možnost nájmu i řešení upravená a vybudovaná na míru (tzv. build-to-suit). Společnost se rovněž specializuje na přestavbu a revitalizaci nedostatečně využívaných areálů (tzv. brownfield) v lokalitách s dobrou infrastrukturou. V letošním roce Contera slaví 10. výročí svého vzniku.
Tisková zpráva Cushman & Wakefield

Vývoj Swiss Life Hypoindexu