19. 03. 2019

Digitalizace dokumentů ve stavebnictví

Je libo rohlík, nebo cihlu? Co to má společného? V nedávné době možno pramálo, aktuálně tajemnou zkratku EDI. Kuchaři i strávníci nakupují rohlíky a další potraviny v maloobchodních řetězcích. Stavebníci a kutilové pak ve stavebninách. Jak maloobchodní řetězce, tak stavebniny přestavují kontaktní místo mezi výrobcem a koncovým uživatelem. Oba mají vybudovanou síť partnerů, od kterých pravidelně nakupují zboží dle katalogu. Nákupy probíhají opakovaně, s intenzitou měnící se dle sezóny. Na druhý pohled, více než dost paralel.

Maloobchodní řetězce již řadu let optimalizují haldy papírových objednávek, dodacích listů nebo faktur od svých dodavatelů prostřednictvím EDI, za kterým se skrývá komplexní proces elektronické fakturace. Stavebniny právě přicházejí na chuť digitalizaci, automatizaci a EDI.
Svědčí o tom nedávno proběhlý stavební veletrh BAU v Mnichově, kde digitalizace získala nový samostatný veletrh digiBau, který se bude konat v roce 2020 v Kolíně. Firmy v České republice drží v oblasti digitalizace a elektronické fakturace krok s dobou. Například společnost PRO-DOMA zasílá přes 10 tisíc elektronických faktur měsíčně prostřednictvím řešení společnosti EDITEL CZ na svoje odběratele, stavební firmy, které od ní pravidelně odebírají materiál.
Stavebníci v oblasti elektronické fakturace a optimalizace logistických procesů mohou čerpat zkušenosti z oblasti maloobchodních řetězců, kde EDITEL CZ buduje EDI již více jak 25 let.
Jan Mrvík
výkonný ředitel společnosti EDITEL CZ