15. 07. 2020

Distributora energií vyměnit nemůžete, dodavatele ano

Slova dodavatel a distributor elektřiny a plynu jsou často zaměňována. Jedná se přitom o dva naprosto odlišné pojmy. V případě, že přemýšlíte o přechodu k jiné společnosti pro odběr energií, budete hledat nového dodavatele. Distributoři energií jsou dáni vaší adresou.

Kdo je distributor elektřiny nebo plynu?
Jedná se o společnost, která vlastní a spravuje rozvodovou síť a zajišťuje, aby k vám komodita vůbec mohla doputovat. V případě elektřiny jde tedy o vlastníka sítě elektrických vedení vysokého a nízkého napětí a s tím související infrastruktury jako jsou transformátory a podobné. V případě plynu jde obdobně o vlastníka plynárenské soustavy.
„Pro elektřinu i plyn máme v České republice vždy 3 distributory. Mezi nimi si nemůžete vybrat, každá společnost vlastní přenosovou soustavu v určité části země a pod jakého distributora spadáte, je určeno adresou, kde plyn či elektřinu odebíráte,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS.
V případě elektřiny tvoří cena za distribuci přibližně 70 % celkové ceny (zde jsou ale započítány i další poplatky za systémové služby, operátora trhu nebo na podporu obnovitelných zdrojů), u plynu tvoří cena za distribuci přibližně 30 % z celkové ceny. Ceny, které za distribuci platíme, určuje Energetický regulační úřad, mezi jednotlivými územími (distributory) se mírně liší, nejedná se ale o zásadní rozdíly.
Kdo je dodavatel elektřiny nebo plynu?
Dodavatel je společnost, která s využitím distribuční sítě dodává elektřinu nebo plyn domácnostem, firmám a dalším odběratelům. Elektřinu a plyn kupuje na energetické burze nebo přímo od výrobců.
„Ačkoliv se může zdát, že elektřina nebo plyn jsou jenom jedny, rozlišuje se podle jejich původu a tím i ceny. Každý dodavatel musí uvádět tzv. energetický mix, ve kterém deklaruje přesný původ elektřiny a plynu, který nakoupil a dodal svým odběratelům,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS.
Cenu této komodity si dodavatel určuje sám tržním způsobem a u jednotlivých dodavatelů je proto rozdílná. V České republice působí aktuálně několik desítek větších či menších dodavatelů, mezi kterými si zákazník může svobodně vybrat.
Jak vybírat nového dodavatele energií?
„Pokud se rozhodnete pro změnu dodavatele, není vhodné zaměřit se při výběru pouze na jediného dodavatele s nejlepší cenovou nabídkou. Důležité jsou reference, neboli pověst nového dodavatele, finanční stabilita, přihlášení dodavatele k Etickému kodexu obchodníka, výše smluvní sankce, možnost sjednat si smluvní vztah na dobu neurčitou, ale i zda má například dodavatel zpoplatněnou zákaznickou linku. Mezi zásadní měřítka srovnání dodavatelů patří také obchodní podmínky obvykle uvedené na webových stránkách dodavatelů,“ uvádí Energetický regulační úřad.
Je výhodnější mít elektřinu a plyn od stejného dodavatele nebo od majitele distribuční sítě?
„Jednoduchá odpověď je: není. Majitel distribuční sítě nemůže být zároveň dodavatel. Některé společnosti působí pod stejnou obchodní značkou (distributor i dodavatel), ale fakticky se jedná o rozdílné společnosti. Distributor nemůže (a ze zákona ani nesmí) jakkoliv zvýhodnit jednoho dodavatele ve své síti vůči jiným dodavatelům.
Elektřina a plyn od stejného dodavatele je potom výhodná spíše psychologicky, protože má zákazník smluvní vztah pouze s jednou společností, může například v elektronickém portálu vidět vyúčtování za obě komodity na jednou místě apod.,“ uzavírá Jan Kovalský.
Tisková zpráva Energie ČS

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek