20. 03. 2019

Dle predikce Savills dosáhnou letos evropské investice do komerčních nemovitostí objemu 230 miliard eur

Podle předpokladu společnosti Savills, mezinárodního poradce v oblasti nemovitostí, evropské investice do komerčních nemovitostí dosáhnou do konce roku 2019 objemu 230 miliard eur. To znamená, že již šestým rokem po sobě by bylo v této oblasti investováno více než 200 miliard eur. Taková prognóza je v historii evropských investic bezprecedentní a zdůrazňuje postavení kontinentu coby bezpečné investiční destinace.

Savills uvádí, že Německo, Spojené království a Francie budou i nadále přitahovat většinový podíl evropských investic. Polsko se pak jako jeden ze dvou předních trhů regionu střední a východní Evropy podle předpovědi zařadí k zemím, pro které je do roku 2019 předpokládán objem komerčních investic v dosavadní, anebo vyšší než pětileté průměrné hodnotě. Komerční investice v České republice, na druhém z nejsilnějších středoevropských trhů, zůstanou do roku 2019 pod pětiletým průměrem.
Spojené státy, Singapur a Jižní Korea zformovaly v roce 2018 tři největší mimoevropské investiční skupiny a předpokládá se, že budou i v roce 2019 investičnímu prostředí dominovat. Jihokorejci, již v roce 2018 investovali 5,4 miliardy eur (4,89 miliardy eur v roce 2017), nedávno rozšířili své aktivity do zemí, na něž v minulosti nebyli primárně zaměřeni, jmenovitě České republiky, Belgie, Polska, Itálie, Dánska a Španělska.
Savills zdůrazňuje, že rozdíl mezi průměrnými nejvyššími dosahovanými výnosy z kanceláří v centrálních business čtvrtích (CBD) Evropy a 10letými vládními dluhopisy je dle historických standardů značný (212 bazických bodů v roce 2018 ve srovnání se 185 bazickými body v letech 2008/2009) a dokud přetrvává, budou kupující v prostředí orientovaném na příjmy i nadále investovat do komerčních nemovitostí. Pražské kanceláře zaznamenaly v roce 2018 nejsilnější kompresi výnosů: o 60 bazických bodů na 4,25 %. Tato úroveň je vzhledem k evropskému průměru i nadále atraktivní a pro rok 2019 je očekáváno její další vyrovnávání.
John Palmer, ředitel divize průmyslových investic Savills pro Polsko, dodává: „V regionu střední a východní Evropy získávají investoři průmyslová aktivita v širokém spektru výnosových charakteristik. Jde například jak o logistické parky s více nájemci, nabízející některé příležitosti s přidanou hodnotou, tak dlouhodobé pronájmy s nižší náročností správy i nižšími plynoucími příjmy.“Stuart Jordan, vedoucí oddělení investic společnosti Savills pro Českou a Slovenskou republiku, říká: „Zatímco kanceláře budou i nadále představovat pro investory primární volbu pro směřování kapitálu, pozornosti se dostává také průmyslovým a logistickým nemovitostem v celé střední a východní Evropě, zejména na základě působivého růstu nájmů v tomto odvětví. Dlouhodobě pronajímané nemovitosti zachycují širokou investorskou základnu, která se zaměřuje na příjmové investice.“
Tisková zpráva Savills

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek