12. 11. 2020

„Do kanceláře se nevracejte“. Tisícovky Pražanů si budou vyjasňovat, zda by se jim s home office v regionu nežilo levněji a lépe

Významné přepsání mapy realitního trhu anebo pouze chvilkový trend? Odborníci zatím netuší, jaký dopad bude mít přechod části firem do módu stálé práce z domova. Pokud by se potvrdily prognózy a desítky tisíc zaměstnanců by si skutečně musely zařídit vlastní domácí kancelář, mohou se tisícovky domácností již v následujících letech přesunout z Prahy a dalších velkých měst do vzdálenějších lokalit. Za stejné peníze zde totiž často získají několikanásobně větší nemovitosti, které mohou práci z domova jednoduše uzpůsobit.

Určit, kolik se reálně v příštím roce bude rušit kancelářských míst, je samozřejmě obtížné. Momentálně však podle odhadů zůstává prázdných asi 50–100 tisíc metrů čtverečních, což v přepočtu na průměrnou velikost českého pracovního místa činí 4,2 – 8,3 tisíc pracovních míst. Očekává se, že trend se v roce 2021 spíše prohloubí a tato plocha se spíše dále zvětší. Trend se navíc týká jak malých a středních kanceláří, tak velkých open-office.
Zatímco dnes se za optimální vzdálenost od pracoviště považuje dojezdová doba do 45 minut (a za maximální asi 70 minut), přechod pracoviště na kombinovaný provoz nebo kompletní home office může tyto časy zcela přehodnotit. S ohledem na ceny bytů se do popředí zájmu obyvatelů velkých měst dostanou i vzdálenější regiony. Pražany by tak kromě klidných lokalit obklopených nedotknutou přírodou mohla zaujmout i některá z krajských měst, jako například Liberec, Hradec Králové nebo Plzeň. Posílit by mohla také výstavba rodinných domů.
‚Průměrná prodávaných velikost bytů se dlouhodobě zmenšuje, poslední čísla navíc ukazují, že z ekonomických důvodů významně klesla poptávka po pronájmu velkých bytů. Naprostá většina domácností v Česku není připravena na to zařídit si v současném bytě nebo domě odpovídající a hlavně dlouhodobě udržitelný pracovní prostor. Pokud se home office stane normou, může být důvodem pro stěhování z Prahy dále do krajů, kde lidé získají větší plochu a komfort za násobně nižší částky,“ vysvětluje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „Pokud budou i nadále pobírat ‚pražský plat’, reálně si takto zvýší životem v regionu svou životní úroveň. Osobně si s ohledem na povahu Čechů dovedu nejvíce představit zvýšení poptávky v atraktivních horských a podhorských oblastech, kde je zároveň stále možné získat nemovitosti za dostupné ceny.“

Podle Hendrika Meyera je vše součástí jednoho velkého trendu, který postupně změní celý realitní trh. Nástup digitalizace ve firmách totiž formoval zájem o nemovitosti i před koronavirovou krizí, ta však nástup trendu zásadním způsobem urychlila. Navíc Česko je s rozmanitým fondem domů a bytů, členitou krajinou a počtem volných objektů pro rozšíření trendu ideální. Potvrzují to i čísla – jen přes Bezrealitky tento rok Češi investovali asi 2,5 miliardy korun do chat a chalup nebo takzvaných “druhých domovů”, které jim umožňují celoročně bydlet mimo města.
Hendrik Meyer zmiňuje, že za chutí stěhovat se z velkých měst do regionů i další faktory – od obecného zvyšování kvality života v celém Česku, lepší znalosti vlastní země po jednoduchost, se kterou je dnes možné najít odpovídající nemovitost.
“Ještě deset let zpět by bylo nepředstavitelné, že si vyhlédnete ideální dům nebo byt stovky kilometrů od vás a za pár hodin si s majitelem vyměňujete detaily,” vysvětluje Meyer. Podle něj se dnes běžný zájemce zvládne seznámit až s desetkrát víc nemovitostmi než před na začátku minulé dekády.
“Podmínky pro spojení poptávky i se vzdálenou nabídkou nikdy nebylo jednodušší a celkově zvedá chuť Čechů prozkoumávat nové možnosti. Díky digitalizaci realitních služeb přestává být problém prezentovat nemovitost lidem z celé republiky a velice jednoduše získat zpětnou vazbu na její cenu nebo představy obou stran o transakci. Šance, že zájemce najde ideální nemovitost je tak velmi vysoká,” zakončuje Meyer.