Text: Jana Zámečníková

07. 08. 2017

Dokončené byty v Praze: Blýská se na lepší časy?

Z aktuálních dat Českého statistického úřadu o stavebnictví a bytové výstavbě vyplývají dvě zajímavá fakta. Stavebnictví jako celek stejně jako v květnu pokračovalo v trendu kladných hodnot (meziročně rostlo o 8,5 procenta), což lze přisoudit zejména sezónní špičce, která je pro tento obor v červnu obvyklá. Mile překvapila ale i čísla týkající se zahájených a dokončených bytů v Praze. Růst cen bytů jde totiž ruku v ruce s převisem poptávky nad nabídkou, proto je aktuální pozitivní trend v nárůstu počtu dokončených bytů dobrou zprávou pro všechny, kteří o novém bydlení uvažují. Za první pololetí totiž bylo v Praze dokončeno 2348 bytů, což je o 13 stovek více, než v nejslabším roce 2011 a o stovku více než za stejné období loňska.

Jestliže se podíváme na bytovou výstavbu z hlediska dokončených bytů, jejich počet se za první pololetí velmi pomalu blíží hodnotám, které by byly potřeba k pokrytí potřeby nových bytů v nadcházejících letech. Do roku 2030 se totiž podle strategického plánu Prahy může počet obyvatel metropole zvýšit až o 160 tisíc. Je tedy zřejmé, že současné tempo na pokrytí potřeb bydlení stačit nebude. Museli bychom se dostat nejméně na čísla z roku 2009, kdy se roční přírůstek nových bytů pohyboval minimálně okolo 6000 a to zcela opomíjíme jakoukoli obnovu bytového fondu, který je v Praze vůbec nejstarší v zemi.
Ve druhém pololetí očekáváme o něco málo vyšší tempo dokončovaných bytů než v první polovině roku. Celkem by tak letos mohlo v Praze vzniknout 5400, tedy o 400 více než loni. Růst proti loňsku očekáváme i u zahajovaných bytů, které se loni propadly na kritických 1707 pro celou Prahu. Podobně uvažuje i Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Jeho prezident Václav Matyáš nedávno uvedl, že doufá, že pozitivní trend zahajovaných bytů z prvních měsíců roku bude pokračovat i v druhém pololetí.
Teprve čas ukáže, jaký dopad bude mít nedávno přijatá novela stavebního zákona. Zkrácení povolovacích procesů, které by měla alespoň v některých případech přinést, by totiž mohlo zajistit růst dokončených bytů i v následujících letech.
Praze by také prospělo rozpohybování rozvojových území, která mnohdy dlouhá léta čekají na změnu územního plánu. Na území Prahy je i v širším centru několik brownfieldů, které by bylo možno téměř okamžitě využít k rozvoji města a ke zvýšení dostupnosti bydlení. Úředníci by proto měli využít dlouhodobou připravenost developerů a konečně sejmout stavební uzávěry, které bezdůvodně blokují rozvoj města.
Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group a.s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek