18. 12. 2018

Domácnosti si půjčují více peněz na automobily

České rodiny si letos půjčují více peněz na nová i ojetá osobní vozidla než v loňském roce. Vyplývá to z podrobných výsledků České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za první tři čtvrtletí letošního roku.

Objem prostředků poskytnutých na privátní nová osobní vozidla meziročně stoupl o 12,9 % na 7,43 miliardy korun a počet nových smluv na financování nových osobních aut o 14,2 % na 31 534. Objem peněz určených na financování ojetých osobních vozidel pro domácnosti se zvýšil o 13,1 % na 4,81 miliardy korun a počet nových smluv na financování ojetých osobních aut o 4,9 % na 26 770.
„Potěšitelný je také fakt, že roste průměrná cena financovaných ojetých vozidel určených privátním zákazníkům. Zatímco na konci letošního třetího čtvrtletí tato průměrná prodejní cena činila 179 808 korun, o rok dříve to bylo 166 785 korun, meziročně tak stoupla o 7,8 %. Rodinám se daří, a proto se při nákupu ojetého vozu nebojí investovat větší částky. To by se mělo postupně projevit i v celkové struktuře vozového parku v České republice, pro který je charakteristický vysoký průměrný věk vozidel. Omlazení je velice žádoucí z pohledu bezpečnosti na silnicích i ochrany životního prostředí,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.
Členské firmy asociace, která sdružuje největší hráče v oblasti financování automobilů, poskytly během tří letošních čtvrtletí na nové i ojeté osobní automobily celkem 47,61 miliardy korun, o 3,4 % více než ve stejném období loňského roku. Na domácnosti z toho připadá 12,24 miliardy korun. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 54,5 % všech nových privátních osobních aut, která byla prvně registrována v České republice během ledna až září letošního roku.
Tisková zpráva ČLFA

Vývoj Swiss Life Hypoindexu