16. 12. 2019

Ekologické ostrovní domy jsou mimo zákon, první přesto vznikají. Progresivní stavebníci doufají ve změnu

Ostrovní domy jsou vnímány jako futuristická budoucnost stavebnictví. Hodně se o nich v poslední době mluví a první již u nás vznikají. Jejich principem je fakt, že nejsou napojeny na žádné sítě, ale fungují zcela autonomně, soběstačně a ekologicky. Problémem je, že na jejich vznik není připraven právní rámec a úřady si s nimi často nevědí rady.

Faktem je, že současná legislativa požaduje napojení novostavby na infrastrukturu zajišťující přístup k elektřině a vodě. Přesto se zřejmě nejedná o nepřekonatelný problém, ale dle ministerstva pro místní rozvoj lze i za těchto podmínek stavbu ostrovního domu povolit. Legislativa by se však logicky měla postupně měnícím se situaci přizpůsobovat a brát nové trendy do úvahy, aby ostrovní domy nestály mimo zákon. Stavebníci by pak nemuseli uvažovat o řešeních, která plánují napojení na stávající infrastrukturu a teprve následné odpojení.
Jsme toho názoru, že v tuto chvíli se musí zákon přizpůsobit realitě, která jde kupředu. Stále více lidí uvažuje, že by se jim líbilo mít ostrovní nebo tzv. Off Grid bydlení. V současné době jsou ale v situaci, že se tím dostávají na samou hranici zákona a nemohou si být jisti, že svůj projekt zdárně dotáhnou. Přitom se většinou jedná o zcela ekologické a šetrné projekty,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.
Co je to vlastně ostrovní dům? Jedná se o relativně mladý koncept – energeticky a materiálově soběstačný a nezávislý dům, do nějž je voda přiváděna ze studny, dále recykluje dešťovou a šedou vodu, energii si vyrábí sám a odpady recykluje. Energii většinou dodávají fotovoltaické panely, tepelné výměníky v kombinaci s tepelným čerpadlem. Jednoduše a stručně se jedná o bydlení celkově nezávislé na energetických vstupech i výstupech.
Každopádně zastánci nezávislého ekologického bydlení pevně věří, že úředníci vezmou nový trend vážně a začnou začleňovat do legislativy body, které umožní ostrovním domům vznikat. Je to každopádně v zájmu všech zúčastněných,“ uzavírá Jiří Bonk, Wirtuuu.
Tisková zpráva Wirtuuu

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek