30. 10. 2020

Subjekty:
Fincentrum Reality

Fincentrum Reality: Roste zájem o virtuální prohlídky a 3D skenování bytů

Kvůli přísnějším vládním opatřením v souvislosti s koronavirovou pandemií se komplikují prohlídky bytů a dalších nemovitostí. Situace je podobná, jako při první vlně na jaře. Přední realitní kancelář tak eviduje zvýšený zájem o virtuální prohlídky nebo použití videohovorů přes mobilní telefon. „Obecně očekáváme, že zájem o tyto technologie naroste v porovnání s průměrem o 20 až 40 procent,“ tvrdila Andrea Daňhelová, jednatelka Fincentrum Reality.

Omezení volného pohybu, důrazné doporučení home office. Vládní nařízení se v současné době zpřísňují. Realitní kanceláře ale spadly do zákonné výjimky, tedy jejich provozovny v tomto segmentu nejsou omezeny. „Pobočky s realitními makléři a konzultanty nezavíráme. Jsme připraveni nadále být tu pro klienty a vycházet jim maximálně vstříc. Snažíme se však v rámci prevence co nejvíce věcí vyřešit na dálku online formou,“ dodala Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality.
Největší potíž je však s prohlídkami nemovitostí. Aktuálně na ně může pouze makléř, a to v rámci pracovních záležitostí. U zájemců je to komplikovanější. Prohlídky za účelem koupě či nájmu by však mohly spadnout do výjimky z volného pohybu, pokud se bude jednat o cestu nezbytně nutnou k obstarávání základních životních potřeb, v tomto případě bytových. „Nicméně vyhodnocení nutnosti této potřeby a zároveň případné riziko z porušení je na zájemci. Problém s takovou obhajobou mohou mít například klienti, kteří si budou kupovat nemovitost na investici. Věříme však, že klienti budou k prohlídkám nemovitosti přistupovat odpovědně a díky přijatým opatřením bychom tak mohli minimalizovat realitní turisty,“ doplnila Daňhelová.
Fincentrum Reality si už při první vlně významně otestovalo distanční způsob prohlídek, tedy za využití mobilního telefonu s videokamerou. „Oblíbeným způsobem se také staly prohlídky bytů přes 3D naskenované fotografie. Budeme využívat všechny cesty a možnosti. Při první vlně jsme byli na využití těchto moderních technologií připraveni, aktuální přechod na ně nám tak není velkou novinkou, pro některé se dokonce jedná v setrvání toho, co zavedli na jaře,“ popsala Andrea Daňhelová, podle které v současné době ceny bytů na realitním trhu neklesají.
Menší zájem eviduje Fincentrum Reality o podnikatelské prostory určené pro gastronomii či ubytování. Významný pokles poptávky je též po kancelářských prostorech. „Spousta firem již bez problému funguje v módu home office. Je více než pravděpodobné, že v průměru třetina z celkových kancelářských prostor je aktuálně nevyužita. Zaměstnavatelé řeší, co s tím. Možná se některých kanceláří zbaví a v těch zbylých budou zaměstnance točit s těmi, co jsou na home office,“ dodala Daňhelová z Fincentrum Reality, které naopak očekává zvýšený zájem po rekreačních nemovitostech.
Letošní trend ohledně rekreačních nemovitostí poroste i mimo jejich prodejní sezónu. Rozhodně lze doporučit, že podzim/zima je vhodná doba na poohlídnutí se po takové nemovitosti. Pokud klienti koupi dobře načasují, mohli by chatu či chalupu začít využívat již od počátku sezóny, tedy na jaře.“