30. 06. 2020

Firmy v Praze zmenšují kanceláře, zkracují nájmy a soustředí se na bezpečnost svých zaměstnanců

Kancelářský trh se vlivem Covid-19 nezastavil. Pouze nájemci změnili priority. Tříměsíční etapa spojená s prací z domova s využitím moderních komunikačních technologií ukázala firmám nové možnosti řízení týmů. Z průzkumu, který mezinárodní poradenská společnost BNP Paribas Real Estate ČR provedla mezi stovkou společností různého zaměření a velikosti, vyplynulo několik zřetelných trendů.

Pro naprostou většinu nájemců je momentálně hlavní prioritou úspora nákladů. I proto velká část z nich uvažuje o redukci kancelářských prostor. Zvažují část svých prostor přenechat pronajímateli nebo se chystají 15 až 20 % prostor podnajmout jiné společnosti. Souvisí to mimo jiné s tím, že až třetina zaměstnanců se chystá využívat práci z domova v kombinaci s pravidelnými setkáními v kancelářích. „Většina námi oslovených se shodla, že socializační prvek je pro chod týmů nezbytný. Klíčová je motivace, sdílení a v neposlední řadě i kontrola/dohled. Pro tento formát se budou kanceláře postupně měnit v jakési místo pro potkávání a spolupráci, samotnou práci pak bude možné udělat z domova,“ vysvětluje Lena Popova, vedoucí týmu Office Agency BNP Paribas Real Estate ČR a Slovensko. Jedním ze stále více využívaním trendem je i sdílení pracovních míst, tzv. desk sharing.
Proměna fungování firem se odráží i na požadavcích nájemců na developery nebo vlastníky kancelářských nemovitostí. Jak ukázal průzkum, prioritou je flexibilita nájemních podmínek. Nejen v možnosti upravovat velikost užívané plochy, ale také v délce a parametrech pronájmu. Namísto dosud obvyklých sedmi až deseti let nájemci trvají na tříletých, maximálně pětiletých kontraktech. Firmy tím předcházejí dalším změnám na trhu.
Vedle úspor řeší oslovené firmy intenzivně i bezpečí a zdraví zaměstnanců. Daleko více než v minulosti se proto zamýšlejí nad tím, jak své pracovní prostory vylepšit o bezpečnostní technologie. Vedle pravidelného dezinfikování prostor a všudypřítomné dezinfekce pro uživatele kanceláří to může být například bezdotykové otevírání dveří, termální kamery zjišťující tělesnou teplotu osob na pracovišti nebo antimikrobiální povlak, který ochrání povrchy v kancelářích a zabrání dalšímu množení a šíření bakterií.
Nové prostory momentálně hledá méně subjektů než před Covid-19. Trh však nezamrzl. Sami řešíme několik podnájmů a renegociací, kdy firmy od stěhování občas odrazuje nejen stálý nedostatek kvalitních prostor na trhu, ale i stále se zvyšující cena stavebních prací spojených s úpravou interiérů,“ dodává Lena Popova. Pozitivní zprávou je podle ní i to, že dosud nebyly nezaznamenány žádné změny ohledně developery plánované výstavby.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek