23. 10. 2019

Flow East kupuje budovu templářského řádu na pražském Starém Městě

Praha, 23. října 2019 – Flow East, tuzemský developer specializovaný na vysoce kvalitní renovace prémiových historických budov, oznámil nákup cenného domu V Templu na pražském Starém Městě.

Pojmenování budovy, jež získala status historické památky v roce 1958, je odvozeno od názvu mystického katolického rytířského řádu templářů, který se údajně na tomto místě usídlil na konci
13. století. Důkazem zřejmé pravdivosti této domněnky je i jméno jedné z přilehlých ulic: Templová. Ta končí právě u domu V Templu a pokračuje skrz něj pasáží.
Původní dům v roce 1664 nahradila nemocnice propojená se sousedícím kostelem svatého Petra vystavěným roku 1671. Obě budovy byly následně v roce 1784 přeměněny na rezidenční nemovitost, jež dnes nabízí celkovou hrubou pronajímatelnou plochou 1 069 metrů čtverečních. K dispozici je zde osm bytů, tři kancelářské jednotky a v přízemí maloobchodní prostory s restaurací. Dům má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží.
Budova je situována na adrese Celetná 27, nachází se tedy na slavné Královské cestě. Ta je jednou
z hlavních turistických tras metropole a dům proto skýtá výjimečnou maloobchodní příležitost přímo v historickém centru, přitom v jádrové obchodní zóně Prahy.
Flow East koupil budovu za nezveřejněnou sumu s využitím 100 % vlastního kapitálu bez nutnosti dalšího financování.
„Příležitost investovat do takto jedinečných budov, jako je právě dům V Templu, se nenaskytuje často. Proto jsme se této šance chopili a koupili nemovitost s nesmírně bohatou historií. Zařadí se k více než desítce budov s podobně dlouhou tradicí, jež v posledním čtvrtstoletí Flow East zachránil, zabezpečil, zrekonstruoval a znovu poskytl k užívání s myšlenkou vdechnout jim nový život a zachovat vše, co je historicky a architektonicky cenné,“ řekl James Wolf, generální ředitel společnosti Flow East.
Jako poradce prodejce budovy v transakci figurovala společnost Colliers International. Andy Thompson, ředitel investičního oddělení Colliers v České republice a na Slovensku, dodává: „Ačkoli nabídnutá suma samozřejmě v transakci hrála roli, rodina, jež byla předchozím majitelem budovy, doufala, že najde kupce, který má s podobným typem nemovitostí zkušenost a jehož zájmem bude obnovit fungování domu.  Vzhledem k vynikajícím výsledkům, jichž společnost Flow East dosáhla při předchozích rekonstrukcích historických budov, se pro prodejce stala preferovaným partnerem a ten se nyní těší až uvidí, jaké zde Flow East bude realizovat plány.”
Během posledních 25 let úspěšného investování v České republice se společnost Flow East zaměřovala na renovace prvotřídních historických budov a na moderní komerční výstavbu v čele s vlajkovým projektem The Flow Building, jenž v současné době vzniká na adrese Václavské náměstí 47 a který po svém dokončení nabídne 5 700 metrů čtverečních prémiové maloobchodní a 14 000 metrů čtverečních kancelářské plochy třídy A. Flow East je dlouhodobým investorem vlastnícím a spravujícím veškeré své nemovitosti.
Tisková zpráva Flow East

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek