16. 03. 2021

Home staging jde i virtuálně aneb Jak výhodněji prodat nemovitost

Ceny nemovitostí obecně stále rostou. Ale někomu se nemusí dařit zanedbanou nemovitost prodat, nebo jen pronajmout. Byt nebo dům může projít zkrášlující procedurou tzv. home stagingem. A v dnešní době se dokonce nikdo nemusí dřít s nábytkem, aby byt vypadal líp. Stačí jen trochu grafického umu.

V poslední době, a to nejen kvůli pandemii koronoviru, se rozšířil zájem o virtuální home staging. To znamená, že šikovný grafik v podstatě vytvoří vizualizace jednotlivých pokojů a nemovitost najednou vypadá úplně jinak. Ale i když odpadá stěhování nábytku, není virtuální home staging levná záležitost,“ říká Tomáš Urbánek z realitního portálu Realitymat.cz a dodává, že na druhou stranu se majiteli nemovitosti mohou vrátit peníze výhodnějším prodejem.
Nevýhodou virtuálního home stagingu je to, že při prohlídce v prodávané nemovitosti nábytek není. Ideální je tedy kombinace, nechat si profesionálně byt nebo dům uklidit a virtuálně doplnit třeba vestavěné skříně, kuchyň, nebo třeba gauč. Noví majitele také leckdy ocení, že prodávající za ně udělá vizualizaci a oni se pak při případné rekonstrukci mohou těmito materiály inspirovat.
Home staging jde udělat i levně
Pokud chce prodávající jen poradit, jak zvelebit nemovitost před prodejem, může si pozvat tzv. home stagera. Ten si nemovitost prohlédne a poradí třeba s lepším osvětlením, rozmístěním nábytku efektivně poradí, co a jak upravit. Součástí home stagingu je i nabídka uskladnění starého nábytku a půjčení nového, aranžmá a tipy, kde výhodně nový nábytek koupit.
Platí pravidlo, že uklizený a vkusně vyzdobený byt se prodává mnohem lépe než nemovitost, kde je binec. Hlídat by si to měl ale nejen prodávající, ale i realitní makléř, který byt či dům prodává. Je jasné, že více zaujme fotografie s květinou než s hromadou starých novin. I takové inzeráty však v nabídkách realitních kanceláří můžete najít,“ dodává Urbánek.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek