17. 07. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Hypoteční trh na houpačce. Po nejslabším květnu za 10 let přišel červen jako nejsilnější měsíc od října 2018

Obrovské kotrmelce metá hypoteční trh. Zatímco v květnu ho koronavirová infekce spoutala tak, že počet uzavřených hypoték byl nejnižší v tomto měsíci za posledních deset let, v červnu to bylo naopak. Objem poskytnutých hypoték byl v letošním šestém měsíci nejvyšší od října 2018, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Zároveň opět o něco klesla průměrná úroková sazba na aktuálních 2,21 procenta, což představuje meziměsíční pokles o devět bazických bodů. Hypoteční úroky tak klesají už třetí měsíc v řadě.

Předpovídat jakýkoliv další vývoj na hypotečním trhu je jako věštění z křišťálové koule. Banky se sice stále předbíhají v lákání nových klientů a utočí na ně prostřednictvím často i opakovaného snižování úrokové sazby. To by mohlo vést k vyššímu zájmu lidí o uzavírání hypoték a delšímu růstu celého trhu. Proti tomuto faktoru stojí hned dvě zásadní věci.
První je nejasnost statistiky, jaký podíl na uzavřených hypotékách připadá na nově zřízené úvěry a jak velké je refinancování stávajících hypoték. Obecně totiž platí, že čím více klesají úrokové sazby, tím roste podíl refinancování. Navíc banky jsou nyní po několikatýdenním ekonomickém blackoutu při prověřování nových klientů mnohem přísnější. Pro některé profese, například z oblasti pohostinství či cestovního ruchu, je nová hypotéka dokonce prakticky nedostupná. Banky zcela logicky upřednostní prověřeného věřitele, který má za sebou několik let bezproblémového splácení před novým žadatelem bez hypoteční minulosti. I to může mít zásadní vliv na růst podílu refinancovaných úvěrů.
Druhým problémem působícím proti růstu hypotečního trhu může být blížící se konec koronavirového dluhového memoranda, které plošně umožnilo požádat až o půlroční odklad splátek. Tato možnost totiž nic neřeší, ale jen problémy dlužníků odsouvá v čase. Pokud měl někdo potíže se splácením už na jaře a požádal proto o odklad, tak je vysoká pravděpodobnost, že problémy přetrvají až do podzimu. Banky se tak musí připravit na možnost, že po delší době vzroste počet nesplácených úvěrů, který je nyní mimořádně nízký. Toto riziko může vést k opětovnému růstu hypotečních sazeb.
Ať už bude další vývoj jakýkoliv, jedno je jisté už nyní. Hypoteční trh čeká pěkně horká druhá půlka roku.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek