16. 09. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Hypoteční trh posiluje koronaviru navzdory. Jen málo chybí k překonání celoročního rekordu

Koronavirová krize drtí jedno odvětví ekonomiky za druhým. Výrazně se propadá například průmyslová výroba či stavební produkce. Navíc se očekává masivní propouštění a krachy spousty firem.

V této nepříznivé situaci přesto existuje jedna oblast, která jde výrazně proti tomuto trendu – hypoteční trh. Zájem o hypotéky je totiž v posledních měsících enormní. Banky v srpnu poskytly hypotéky v celkové výši 19,173 miliardy korun, což z letošního srpna činí nejsilnější osmý měsíc v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex.
Nového historického maxima dosáhla průměrná výše hypotéky – v srpnu se dostala až na 2 791 673 korun. Oproti červenci tak vzrostla o 46 396 korun. Zcela jistě to souvisí s růstem cen nemovitostí, které si lidé na hypotéku pořizují. Pátým měsícem v řadě pokračuje také pokles průměrné hypoteční sazby, která se nyní dostala na 2,11 procenta. To je o čtyři bazické body méně než v červenci.
Letošní koronavirem spoutaný rok tak může být paradoxně pro hypoteční trh historicky tím nejúspěšnějším. Velkou roli v tom mají samotné banky, které se přetahují o každého potenciálního klienta. Některé z velkých bank i v srpnu proto snižovaly sazby hypoték, aby získaly co nejvíce zájemců, nejlépe od konkurence formou refinancování stávajícího hypotečního úvěru. Kvůli nejistým vyhlídkám celé ekonomiky totiž banky výrazně zpřísnily posuzování nových zájemců o hypotéky bez předchozí úvěrové historie. Mnohem bezpečnější pro ně je (nejen) v současné době klient, který má za sebou mnoholeté bezproblémové splácení. Právě o takového dlužníka je největší boj.
Současná nejistá doba však může jakýkoliv pozitivní vývoj velmi rychle utnout. Stačí se podívat na výrazné nárůsty odhalených případů koronaviru a stále se zpřísňující protikoronavirová opatření. Nelze proto vyloučit, že časem dojde i k nějaké formě nuceného ekonomického útlumu, což by ještě více zhoršilo finanční situaci statisíců rodin.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.