18. 12. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

Hypoteční trh se pomalu zotavuje z tvrdého knockoutu od ČNB, stále však zůstává dole

18. 12. 2019, Praha – Český hypoteční trh letos připomíná boxera, který se po tvrdém háku na bradu potácí po ringu a marně hledá dřívější stabilitu. Tím protivníkem, který hypotékám zasadil drtivý úder, je Česká národní banka (ČNB), která výrazně zpřísnila poskytování hypoték. Hypoteční trh se po několikaměsíční agonii způsobené přesným knockoutem už sice pomalu vzpamatovává, ale na původní formu na začátku zápasu ještě ani zdaleka nedosáhl. Počet sjednaných hypoték sice v listopadu v porovnání s předchozím měsícem podle aktuálních dat ukazatele Fincetrum Hypoindex vzrostl o 278 úvěrů, ale stále je výrazně pod úrovní z loňského roku.

Banky za jedenáct měsíců letošního roku poskytly celkem 70 333 hypotečních úvěrů, loni za stejné období roku jich však bylo 92 912. A zatímco loni na konci listopadu už celkový objem poskytnutých hypoték překročil dvousetmiliardovou hranici (203,476 miliardy korun), letos je to jen 163,596 miliardy korun. Hypoteční trh tak letos za loňskem zaostává o takřka 40 miliard korun.
Silným soupeřem, který dostal hypoteční trh do kolen, jsou centrální bankéři. Jejich opakované zpřísnění podmínek pro získání hypotéky od ní jen letos odstřihlo 22 579 zájemců. Tolik domácností muselo kvůli experimentům centrálních bankéřů rezignovat na splnění svých snů o vlastním bydlení. Jejich rozpočty si však příliš neuleví, protože výdaje na bydlení budou muset platit tak jako tak. Jen místo splácení hypotéky a postupného investování do svého, budou podobnou částku pravidelně odvádět cizímu majiteli jejich bytu či domu. S tím zásadním rozdílem, že v budoucnu jim nezůstane žádná vlastní nemovitost, kterou by si mohli přilepšit k důchodu.
Centrální bankéři tak nejenže podkopávají hypoteční a realitní trh, ale také zadělávají na budoucí problémy mnoha lidí, kteří budou muset ve stáří vyjít s nízkými státními penzemi.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.