28. 12. 2017

Hypotéky 2018:zdražování peněz, rostoucí ceny nemovitostí a úroková sazba přes 3 %

Centrální banka se po pěti letech přešlapování na místě odhodlala navýšit základní úrokové sazby.

Krok, který hypoteční trh s napětím očekával již delší dobu, se projevil ve zvýšení průměrné úrokové sazby o zhruba 0,3 %, na listopadových 2,15 %. Kromě zdražování, má na hypoteční trh nezanedbatelný vliv i dopad opatření ČNB. Tedy regulace, která omezila prodej hypotečních úvěrů s přesahující 80 %LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti).Centrální banka svými kroky omezila již tak sníženou dostupnost vlastního bydlení pro střední třídu.
Během jedenácti měsíců roku 2017 si podle Hypoindexu Češi napůjčovali na bydlení více než 205 miliard korun. S ohledem na tempo růstu je nyní ještě obtížné odhadovat, zdasi lidé v prosinci sjednají hypotéky za více než 20 miliard, čímž by byl překonán loňský rekord.Bezesporu půjde o jeden z nejúspěšnějších hypotečních roků. Ve SwissLife očekáváme celkový objem produkce českého hypotečního trhu za rok 2017 okolo230 miliard korun.
Ukazuje se tak, že i přes restrikce ze strany ČNB se Češi nebáli si na bydlení půjčovat. Proč? Důvodem jsou v první řadě stále velmi nízké úrokové sazby. Vzpomeňme si na rok 2008 a sazby dosahující k hranici 6 %. Roli hrála také obava Čechů z dalšího zpřísnění podmínek získání hypotéky a rovněž důslednější posuzování bonity klientů bank.
 Co ale můžeme očekávat v roce 2018? Bezesporu se dočkáme dalšího zdražování.Úrokové sazby komerčních bank porostou zároveň se sazbami ČNB. Průměrná úroková sazba bude v příštím roce atakovat hranici 3 %. Ale to není to jediné, co může hypotečním trhem výrazně hýbat. Tím druhým faktorem jsou rostoucí ceny nemovitostí, a to zejména v Praze.Češi jen v letošním roce potřebovali na koupi nového bytu o velikosti 70 m2 téměř jedenáct ročních platů, nejvíce z 16 evropských států.Ceny nemovitostí letí strmě vzhůru o desítky procent a již nyní rostou nejrychleji v Evropě. To může představovat riziko nejen pro banky, jako poskytovatele, ale i pro lidi samotné. Především pro střední třídu ve velkých městech.
Je těžké odhadovat, jak se kombinace zdražování financování bydlení a růstu cen nemovitostí promítne do poptávky po hypotékách. Rok 2018 nebude rekordní.I přesto se domníváme, že hypoteční trh čeká další úspěšný rok.
Jiří Sýkora, hypoteční analytik poradenské společnosti Swiss Life Select

Vývoj Swiss Life Hypoindexu