22. 11. 2018

Hypotéky po regulaci: Klienti mají nejčastěji problém s limitem na měsíční splátky

Po zavedení říjnové regulace hypotečního trhu klienti Wüstenrotu nejčastěji bojují se splněním ukazatele DSTI – tedy poměru měsíční splátky k čistému příjmu. Naopak limit DTI – poměr celkového zadlužení proti čistému ročnímu příjmu – nebývá u většiny žádostí překážkou.

„V říjnu a listopadu se potvrdily naše prognózy a zhruba 15 až 20 % žadatelů o hypotéku bude muset upravit svou představu o výši úvěru. Dominantní roli přitom hraje DSTI, tedy výše měsíčních splátek vůči čistému příjmu,“ říká Marian Holub, produktový manažer finanční skupiny Wüstenrot.
Pokud klient nesplní ukazatel DSTI, má na výběr několik řešení. První z nich je požádat o nižší úvěr, aby tak klesla pravidelná měsíční splátka. Znamená to ale nutnost mít více naspořeno. Druhou je pak výběr jiné, levnější nemovitosti, například mimo žádané lokality.
Zejména v Praze a Brně může být ale splnění kritérií problém. „I když příjmy českých domácností rostou, dostáváme se kvůli prudkému růstu cen nemovitostí do situace z let 2008 a 2009, kdy zatížení příjmu splátkou dosahovalo hodnoty až 50 %,“ doplňuje Holub. Vlastní bydlení zejména ve velkých městech se tak stává hůře dostupným i pro střední třídu. Dobrou zprávou je, že realitní odborníci očekávají v příštích dvou letech stabilizaci cen v žádaných lokalitách. Naopak v těch méně atraktivních by mohlo dojít i k poklesu.
Pokračující růst úrokových sazeb ale znamená jediné – ukazatel DSTI, a tedy měsíční splátka bude i nadále faktorem rozhodujícím o výši získané hypotéky. Pro ty, kteří momentálně řeší pořízení bytu či domu, je tak dobrou volbou Hypotéka dopředu. Ta umožňuje uzavřít hypoteční úvěr, aniž by měl klient vybranou nemovitost. Na nalezení svého vysněného bydlení má pak dalších 12 měsíců.
„Obecně budou klienti muset řešit bydlení s mnohem větším předstihem než dosud. Doporučil bych zejména rodičům, aby svým dětem co nejdříve založili stavební spoření a začali spořit. Usnadní jim tak cestu k získání vlastního bydlení,“ uzavírá Holub.