03. 06. 2021

Hypotéky se sazbou pod 2 procenty jsou již minulostí

Sazby hypoték v květnu dál rostly. Své sazby zvýšila Česká spořitelna, Hypoteční banka, ČSOB, mBank, Equa bank, UniCredit Bank a Raiffeisenbank plus oběma směry upravila sazby Sberbank a Oberbank. Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % LTV měřená indexem GOFI 70 vzrostla v květnu meziměsíčně o 16 setin procentního bodu na 2,31 %. V porovnání s loňským květnem jsou nyní sazby hypoték sice stále ještě o 2 bazické body vyšší.

Hypotéky mezi 80 % – 90 % LTV navzdory tomu, že ČNB jejich poskytování už nijak nereguluje, jsou i nadále o zhruba půl procentní bod dražší. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % (měřeno indexem GOFI 90) v květnu vzrostla meziměsíčně rovněž o 16 setin procentního bodu na 2,86 %. V meziročním srovnání jsou nyní hypotéky do 90 % LTV o 18 setin procentního bodu levnější. Loni v květnu banky tento typ hypoték nabízely se sazbou 3,04 %.
Kromě nabídkových sazeb monitorujeme skrze index GOFIREAL také sazby aktuálně sjednávaných hypoték. V květnu index GOFIREAL meziměsíčně vzrostl o dalších 10 bazických bodů a aktuálně dosahuje hodnoty 2,26 %. Na základě vývoje indexu GOFIREAL očekáváme, že dojde i k postupnému růstu FINCENTRUM HYPOINDEXU, který v květnu s velkou pravděpodobností překoná 2procetní hranici.
„Sazby na mezibankovním trhu s menšími přestávkami neustále rostou, což se následně propisuje do cen hypoték. Drtivá většina nyní sjednávaných hypoték již začíná dvojkou, takže průměrná úroková sazba sjednávaných hypoték (měřeno indexem GOFIREAL) v květnu vzrostla na 2,26 %. Za pouhé 3 červnové dny však zvýšily sazby další 2 banky, takže je zřejmé, že růstový trend bude pokračovat i v tomto měsíci,“ říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. V tomto měsíci již oznámila navýšení sazeb Fio banka, Air bank.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek