06. 11. 2018

Industrial Research Forum oznamuje údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 3. čtvrtletí 2018

Industrial Research Forum bylo založeno v roce 2010 s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členové Industrial Research Fora, společnosti CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield a JLL, sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu. Instituce RICS podporuje činnost Industrial Research Fora.

Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit konečné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice ve 3. čtvrtletí 2018.

Celková nabídka průmyslových prostor v ČR

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v České republice vzrostla na konci 3. čtvrtletí roku 2018 na 7,55 milionů m2, přičemž ve třetím čtvrtletí bylo dokončeno zhruba 180 700 m2 nových skladových a výrobních prostor.

Volné prostory

Na konci třetího čtvrtletí 2018 dosáhl podíl volné průmyslové plochy v České republice 4,3 %, což představuje nárůst o 48 bazických bodů oproti předchozímu čtvrtletí. Míra neobsazenosti v Praze rovněž narostla na 4,2 % (nárůst o 1,52 procentního bodu), což představuje zhruba 123 500 m2 neobsazených ploch. Nejvyšší míra neobsazenosti však byla v Ústeckém kraji s 11,3 %. Celkově bylo na konci čtvrtletí na trhu připraveno k okamžitému nastěhování 322 100 m2 moderních průmyslových prostor.

Realizovaná poptávka

Celková realizovaná poptávka (tj. včetně prodloužení stávajících nájemních smluv) dosáhla ve třetím čtvrtletí 2018 přibližně 334 400 m2, což je nárůst o 7 % více než v předchozím čtvrtletí. Souhrnně za první tři čtvrtletí byla realizovaná poptávka 1 068 100 m2, meziročně o 8 % více.
Čistá poptávka čítala ve třetím čtvrtletí roku 2018 celkem 211 600 m2, tedy 4 % méně než v předchozím čtvrtletí. Souhrnná čistá poptávka za tři čtvrtletí dosáhla 624 000 m2, meziročně o 12 % méně. Nejvíce průmyslových prostor (48 %) poptávaly ve třetím čtvrtletí 2018 logistické společnosti. V souhrnu za první tři kvartály byly nejaktivnější výrobní firmy s podílem 44 %.
Podíl renegociací činil ve třetím čtvrtletí 37 % z celkové realizované poptávky, souhrnně pak 42 % za první tři čtvrtletí 2018.

Významné pronájmy v rámci poptávky

Největší transakcí ve třetím čtvrtletí 2018 byla renegociace 41 700 m2 pro firmu Bridgestone v CTParku Bor, největší novou transakcí pak 21 700 m2 pro Panalpinu v Panattoni Parku Prague Airport II.
Tisková zpráva INDUSTRIAL RESEARCH FORUM 2018

Vývoj Swiss Life Hypoindexu