29. 06. 2016

Instagram – bytařův nejlepší pomocník

„Potenciálnímu zloději získání důležitých informací nezabere více než deset minut a nepotřebuje k tomu ani jakékoli odborné znalosti. A k ohrožení vašeho bytu na Instagramu nemusíte sdílet informace ani vy sami – stačí, když se fotkami pochlubí vaše děti bez vašeho vědomí,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next, která se specializuje na zabezpečení bytů a domů.

Celosvětově má Instagram více než 400 milionů uživatelů a jen v ČR ho podle statistik každý den použije 400 000 lidí. „Češi sdílejí na Instagramu čím dál více ze svého osobního života a neuvědomují si, ke kolika lidem se tyto informace dostávají. Nebezpečná je zejména lokalizační funkce Instagramu, která přes váš telefon přesně určí vaši momentální polohu a přiřadí jí k dané fotce. Tuto polohu pak umístí na reálnou mapu, přes kterou si pak může kdokoliv na Instagramu polohu vaši i vašeho bytu snadno a pohodlně dohledat,“ říká Ivan Pavlíček, bezpečnostní expert, Next. „Zloděj vyhledá uživatele, kteří jsou, nebo zakrátko budou na dovolené a přes funkci lokalizace si najde jejich adresu. Díky fotkám z domova má navíc jasnou představu o tom, jaké cennosti se v bytě nacházejí.“

Zloději jsou navíc v používání moderních technologií většinou velmi zruční a sociální média jako nástroj usnadňující jejich aktivity již přijali za své. Například podle britského průzkumu mezi odsouzenými bytaři 80 % z nich používá sociální sítě k vytipování obětí.

Jak se bránit? Ivan Pavlíček doporučuje vyvarovat se sdílení jakýchkoliv osobních informací na sociálních sítích. „Konkrétně na Instagramu jednoznačně doporučujeme uzavřít svůj profil a nenechat ho veřejně přístupný. Dále vypnout lokalizační funkci svého telefonu, nesdílet fotky z vašeho domova, stejně jako přílišné množství vašich osobní informací – včetně informací o tom, kdy se zrovna vyskytujete mimo domov.“ Základem zabezpečení domácnosti však vždy jsou bezpečnostní dveře alespoň třetí bezpečnostní třídy a důsledné dodržování bezpečnostních opatření.