05. 09. 2019

Jak chtějí bydlet mladí? Tři až čtyři pokoje v novostavbě a hlavně žádný nájem

Praha, 5. září 2019 – Kde bydlet, když ceny nájmů i vlastního bydlení raketově stoupají? Co třeba v malometrážních garsonkách o velikosti 0+kk? Přesně takové dnes vyrostly ve Startovacím městě Raiffeisen stavební spořitelny. Městečko v nadsázce upozorňuje na současný vážný problém nedosažitelného bydlení pro mladé ve velkých městech.

Tři designové stany zařízené jako ložnice, obývací a dětský pokoj. Tak vypadá Startovací město, které dnes v pražském Karlíně představila Raiffeisen stavební spořitelna. Poukazuje na problém, kdy se lidé kvůli drahému bydlení musí uchylovat k nepohodlným způsobům bydlení – k bydlení v nemovitostech o velikosti jen pár metrů čtverečních a klidně i ve více lidech.
Jak ukázal průzkum výzkumné agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu ve věkové skupině 18 – 36 let, takové bydlení vůbec nekoresponduje s představami mladé generace o jejich budoucím bydlení. Za ideální dispozici považují tři až čtyři pokoje, v případě bytu o výměře 70-90 m2, u domu samozřejmě o něco větší.
Ceny nemovitostí dosahují rekordní výše a můžeme předpokládat, že zejména ve velkých městech se trend nebude dramaticky měnit. Zároveň s tím rostou i ceny nájmů, takže mladí se dostávají do bezvýchodné situace. Velkou část svého výdělku zaplatí za nájem a nemají už co odkládat stranou,“ upozorňuje Pavel Chmelík, místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.
Polovina dotázaných uvedla, že bydlení je pro ně hlavní finanční výdaj a čtvrtina mladých zvažuje, že se kvůli nedostupnému bydlení bude muset přestěhovat pryč ze svého aktuálního bydliště.
Ideální první bydlení
V průzkumu mladí odpovídali také na to, jaké jsou jejich sny o bydlení. Ukázalo se, že v základních představách se příliš neliší od starších generací. V první řadě chtějí bydlet ve vlastním (93 % dotázaných), nájemní bydlení preferuje jen 7 % respondentů. Sedm z deseti by pak raději bydlelo v domě než v bytě.
Oproti svým rodičům a prarodičům jsou dnešní dvacátníci a třicátníci trochu náročnější především ohledně stáří nemovitosti, šest z deseti by preferovalo novostavbu. Jinak ale nemají nijak přehnané požadavky,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Z praxe mohu potvrdit, že dvacátníci a třicátníci by si rádi pořídili rovnou byt vhodný pro rodinné bydlení. Bohužel jim na to často nestačí prostředky a tak začínají s nákupem garsonky nebo dvoupokojového bytu. Ale rovnou při nákupu se zajímají o to, za jakých podmínek ho později budou moci prodat a refinancovat hypotéku, aby si mohli pořídit větší bydlení. První byt tak rovnou berou jako provizorium,“ říká Martin Březina, realitní makléř ze společnosti RE/MAX Alfa.
Dostupnější úvěry pro mladé
Mladí Češi zároveň ke svému snu přistupují poměrně zodpovědně. Na budoucí vlastní bydlení si šetří více než polovina z nich, ve věkové skupině do 25 let dokonce dvě třetiny dotázaných. A začínají v průměru hned po maturitě – ve 20 letech. Nic jiného jim ani nezbývá. Podle aktuálního doporučení České národní banky by totiž měli mít v případě zájmu o hypotéku našetřeno 20 % z pořizovací ceny nemovitosti. To může ve velkých městech představovat částku přesahující milion korun.
V reakci na návrh novely zákona o ČNB jsme upravili podmínky přidělování úvěrů hypotečního typu pro mladé do 36 let. Téměř celé toleranční pásmo, které máme k dispozici pro individuální posouzení žadatelů, jsme vyhradili pro mladé. Ti tak mají vyšší šanci úvěr na bydlení získat, například nebudou muset mít naspořeno 20 procent z ceny nemovitosti, ale méně,“ říká Pavel Chmelík a dodává, že v  tuto chvíli mohou banky poskytovat maximálně 15 procent hypoték s LTV nad 80 procent.“

Je pro vás příjemnější bydlet v nájmu, nebo ve vlastním?

Preferujete bydlení v domě nebo v bytě?

Jaká je Vaše představa o přijatelné dispozici bydlení? A jaká dispozice by pro Vás byla ideální?

Kolik m2 má podle Vás mít ideální byt/dům?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 505 respondentů.
Startovací město
Ve čtvrtek 5. září představila Raiffeisen stavební spořitelna v Praze na Karlínském náměstí své Startovací město. Tři stany vybavené jako obývák, ložnice a dětský pokoj poukazovaly s nadsázkou na to, že vlastní bydlení je pro mladé lidi ve velkých městech stále nedostupnější. Celý den probíhaly diskuze se zajímavými odborníky a hosty na téma prvního bydlení. Nábytek a doplňky pro jednotlivé stany vybraly známé osobnosti: moderátor z rádia Evropa 2 Petr Říbal spolu s přítelkyní Michaelou Hávovou; Zuzana Kaščáková, designérka z blogu a e-shopu Iconioo a blogger The Fotr.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek