09. 10. 2019

Jak zabránit vzniku brownfieldů druhé generace ukáže konference Šetrné budovy

Praha 9. října 2019 – Města dnes čelí mnoha tlakům. Sociální změny, ceny bydlení, zvýšené potřeby mobility a měnící se klima jsou hlavními faktory v otázkách udržitelnosti měst a veřejného zdraví. „Politici a jejich strategie ne vždy udržují krok s množstvím změn, které dnes zažíváme,“ poznamenal americký urbanista a architekt Mark Johnson, který bude hlavním řečníkem listopadové konference Šetrné budovy 2019. Bude mluvit především o tom, jak na tyto změny správně reagovat a ukáže příklady oživení brownfieldů z USA, Británie i Česka. Tématem konference bude totiž právě šetrná revitalizace brownfieldů. Jen to je cesta, jak zabránit vzniku brownfieldů druhé generace.

Ke konci loňského roku bylo v Praze přibližně 1400 ha nevyužitých brownfieldů. Ty se těší velké pozornosti ze strany developerů, kteří zde plánují vybudovat převážně rezidenční a kancelářské budovy. Měli by to být ovšem Pražané, sami obyvatelé hlavního města, kteří se budou o osud těchto lokalit zajímat a utvářet jejich vývoj.
V zahraničí se objevují příklady celých městských čtvrtí, které v určitý okamžik zestárly, zchátraly a v povědomí obyvatel získaly nepříjemnou pachuť. Přitom se nemuselo jednat přímo o ghetta nebo vyloučené lokality. Na budoucnost částí měst mají vliv nejen developeři, kteří ve většině případů dosud investovali s krátkodobým výhledem, ale také architekti a projektanti staveb. Kvalitní a stavebně hodnotné budovy mohou přežít několik generací a vžít se do podvědomí obyvatel tím nejlepším způsobem.
„Podstatné je, jak mohou naše nové zásahy do brownfieldů pomoci znovu interpretovat existující městskou strukturu, přinést novou identitu a objevit způsob, jakým využíváme tyto prostory,“ poznamenal další z keynote speakerů konference britský architekt Bernard Storch z ateliéru PLP Architecture.
Budovy mají po celý životní cyklus obrovský dopad na životní prostředí a zdraví lidí, pohodlí a pohodu. A právě proto je šetrný přístup k výstavbě na brownfieldech tak důležitý. Vznikají zde totiž naráz celé městské čtvrti, které budou pro budoucnost měst velmi podstatné. Při revitalizaci velkých území je třeba uplatnit komplexní pohled na šetrnou výstavbu včetně využívání moderních technologií a řešení, která šetří přírodní zdroje. Především pak otázka šetrného hospodaření s vodou je v dnešní době zcela zásadní a budovy zde mohou pomoci. I o těchto tématech se na konferenci Šetrné budovy 2019 bude diskutovat.
Pořadatelem konference je Česká rada pro šetrné budovy. Celodenní akce, na které se sejdou více než dvě stovky předních odborníků z oblasti udržitelného stavebnictví z ČR i zahraničí, se uskuteční 5. listopadu v Cubex centru Praha. Do 30. září je možnost získat registraci za zvýhodněných podmínek na www.setrnebudovy.cz.
Tisková zpráva České rady pro šetrné budovy

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek