24. 02. 2016

Jaké byty se vyplatí kupovat jako investici? V Praze letos hrozí větší růst cen

Rostoucí prodej však může přinést i komplikace. „Kvůli nízkým úrokům se totiž zvedá poptávka natolik, že developeři nestačí stavět nové byty,“ upozornil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která má v Praze několik bytových i kancelářských objektů a také rozestavěný bytový projekt Nové Chabry. Již v loňském roce se tak začalo stavět méně nových bytů, než se prodalo. Pokud se situace nezmění, dojde brzy k tomu, že poptávka bude podstatně vyšší než nabídka. Pak začnou ceny bytů výrazněji růst.

Mírný růst ceny ovšem byty zaznamenávaly celý uplynulý rok. Za celý rok to bylo v celé republice zhruba o šest procent. Podobný trend bude i letos.

Kdo si chce letos pořídit byt jako investici, měl by si proto raději pospíšit. Současně by si však měl co nejkonkrétněji rozmyslet, komu a jak jej bude pronajímat. Jinak se mu snadno stane, že investice dopadne jinak, než měla.

Začněte tím, že si řeknete, jaký byt chcete koupit a komu jej chcete pronajímat. Už v téhle fázi uvažování si totiž můžete podstatně zjednodušit budoucí vztahy s těmi, jimž chcete byt pronajímat, i samotné získávání nájemníků,“ vysvětlil Tal Grozner. „Když se vám podaří sladit své představy o bytě a o tom, komu jej pronajmete, nezapomeňte zevrubně uvažovat o lokalitě, kde byt chcete pořídit, a samozřejmě o jejím dopravním napojení na centrum města,“ upozornil ředitel společnosti Star Group na další důležitý aspekt pořízení bytu jako investice.

Obecně nejjistější skupinou nájemců bytů by měly být rodiny s dětmi. Jaké byty pro ně jsou zajímavé? Rodiny s dětmi chtějí, aby měly v blízkosti skutečně fungující obchod s potravinami, případně s dalším sortimentem, školku, školu a zdravotní středisko. Dále oceňují blízkost kvalitního dětského hřiště, zeleně a také nízkou dopravní zátěž blízkého okolí, ovšem se zachováním dobré dopravní obslužnosti. Podle počtu dětí pak vybírají mezi byty 3+kk a 4+kk. To vše najdou v novostavbách na okrajích Prahy spíš, než v satelitních městečkách, jež věnčí většinu vesnic v okolí Prahy. I proto v poslední době převážil zájem o bydlení v Praze, byť na jejích okrajích, oproti poptávce po bydlení za hranicemi hlavního města.

REKLAMA

Každému zájemci o koupi bytu lze jen doporučit, aby si prohlédl nejen samotnou výstavbu, ale i její okolí, případně celou čtvrť. Jen tak si bude skutečně jistý, že své peníze dobře investoval,“ připomněl Tal Grozner. „Když si projdete náš projekt Nové Chabry a jeho okolí, zjistíte, že má všechno, co budete potřebovat,“ dodal ředitel.

Aby měla investice smysl, měla by pronajímateli vynášet alespoň pět procent ročně. „Proto je k výběru takového investičního bytu potřeba přistupovat velmi podobně jako k výběru vlastního bytu. A ještě k tomu zohlednit právě to, komu jej chcete pronajímat,“ shrnul základní doporučení pro potenciální pronajímatele bytů Tal Grozner.

Nezanedbatelným faktorem při výběru bytu pro investici je samozřejmě i momentální trend v zájmu o byty. Dlouhou dobu se developeři i kupující shodovali v tom, že je zájem zejména o menší byty typu  2+kk a 3+kk. „Trend se již obrátil, roste zájem o větší byty. I my tak v našich projektech máme nyní více bytů se třemi a čtyřmi pokoji. Takové byty se pronajímají spíš na delší dobu,“ připomněl ředitel společnosti Star Group. To je z pohledu investora výhodné, protože nemusí tak často získávat nové nájemníky. Menší byty se zase obvykle pronajímají rychleji, protože jejich cílová skupina je nejširší. I proto se na ně investoři obvykle zaměřují.

Z pohledu investora je také výhodné pořídit byt v nové výstavbě. Řadu let se nebude muset starat o opravy nebo rekonstrukci. Oproti tomu byty ve starší zástavbě, které mohou být levnější, vyžadují často nejdříve nějakou rekonstrukci. Tedy další náklady.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu