13. 05. 2015

Jarní tipy: Jak oživit vzhled našeho bydlení? Dekory dřeva či živými ploty

Dřevo je zkrátka trendy

Přestože celé odvětví stavebnictví již řadu let stagnuje, obor dřevostaveb si navzdory tomu zachovává svůj pozvolna rostoucí podíl na trhu. Již od roku 2012 platí, že každoročně je u nás zhruba každá desátá stavba postavená ze dřeva a podle odborníků se v nejbližších pěti letech můžeme dostat na 15 % podílu dřevostaveb na stavebním trhu. To vše pochopitelně nahrává tomu, že se se dřevem stále více setkáváme jako s dekorativním prvkem, a to i tam, kde to dříve vůbec nebývalo zvykem. Atraktivního vzhledu tak můžeme dosáhnout třeba u vstupních dveří či garážových vrat. Renomovaní výrobci dnes nabízejí tisíce odstínů pro lakování, široká je také nabídka fólií, které dveřím či garáži poskytnou přirozený vzhled dřeva. „Dekory imitující dřevo z naší základní nabídky jsou laminací nanášeny na vstupní materiál ještě před samotnou výrobou panelu, teprve poté se provádí válcování tvaru sekce a vypěnění panelu. V porovnání s pouhým nanášením folie na již hotové sekce vrat tak zůstává dekor velmi odolný a stálý, proto na něj dáváme záruku 10 let,“ vysvětluje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která je v tuzemsku největším výrobcem sekčních garážových vrat.

Tento příklad jen dokazuje, jak široký a pestrý je dnes výběr dekorativních doplňků, který dokáže uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka. O to se výrobci samozřejmě často snaží i jinými způsoby, a proto se zvláště se startem stavební sezóny vyplatí sledovat jejich nabídky, v rámci kterých se dají právě nejrůznější dekory a doplňky velmi výhodně pořídit. Právě na jejich designu je velmi dobře vidět, jak se zvýšily naše nároky na vzhled dříve zdánlivě podružných detailů. „Dá se říct, že třeba garážová vrata byla ještě docela nedávno vnímána jako ryze funkční prvek domu, který měl v prvé řadě přinést bezpečnost a určitý uživatelský komfort. Nyní je ale mnohem více bereme jako součást celkového pohledového dojmu, takže vyžadujeme i patřičné estetické vlastnosti,“ doplňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax.

Fasáda zůstává vizitkou bydlení

REKLAMA

Moderním trendům se přizpůsobuje skutečně všechno a platí to i pro vzhled fasád, které tak i nadále zůstávají hlavní vizitkou našeho bydlení. Dávno je pryč doba, kdy se při realizaci fasád používaly zvlášť omítky a fasádní barvy. Zaběhlou praxí je použití probarvených tenkovrstvých omítek, které se vyrábějí v nepřeberném množství odstínů. Co se jednotlivých druhů týče, nejběžnější jsou omítky akrylátové, silikonové, silikátové a minerální. Ve výčtu však nesmějí scházet ani dříve vyhledávané omítky vápenné a také hliněné, které jsou především pro alternativněji uvažující zákazníky velmi zajímavou variantou. Z hlediska kvality jsou za nejlepší fasádní omítky považovány ty na bázi silikonu, a to pro velmi dobrou prodyšnost, vodoodpudivost, vysokou odolnost vůči UV záření a povětrnostním vlivům. Tyto vlastnosti z nich činí stále vyhledávanější stavební artikl, a to přesto, že jsou obvykle dražší než ostatní typy omítek. Milovníky dřeva ve všech možných imitacích jistě zaujme, že i mezi omítkami si mohou vybrat takové, které dokonale napodobí jejich oblíbený přírodní materiál. U specializovaných prodejců jsou k dostání omítky vytvářející autentickou strukturu dřeva, kterou následně překryje nátěr v libovolném odstínu.

Zahrada jako zóna klidu a relaxace

Zřejmě každý majitel rodinného domu s přilehlým pozemkem si přeje, aby se z něj stala zahrada, krásné a jako stvořené místo pro odpočinek a relaxaci. Zvláště pro českou náturu je neustálá snaha o zkrášlování vzhledu zahrad přímo národním sportem, ve kterém se doslova předháníme v tom, kdo dá svému kousku zeleně originálnější vzhled. Jak říká moudrá rada, pravá krása je skryta většinou v jednoduchosti. Právě mezi taková řešení pro naši jarní zahradu patří výsadba nového živého plotu, který může plnit nejen roli zelené bariéry mezi námi a okolím. Řada zahradních architektů doporučuje realizovat živý plot z keřů s jedlými plody rybízu, angreštu či josty, které nám naši péči oplatí sladkým pochutnáním. Máme-li zahradu umístěnou v čistém prostředí a ne zrovna poblíž rušné silnice, může být ovocný živý plot ideálním oživením, a to hlavně pro naše děti.

Vstoupit do diskuze 1 Příspěvek