13. 03. 2019

Jeden inzerát, 650 zájemců. Byty se pronajímají nejrychleji v historii

Změny na trhu s hypotékami a rostoucí ceny bydlení dokázaly za poslední rok zcela změnit trh s nájemním bydlením. Cítit je to především ve velkých městech, kde se rychlost, s jakou je možné pronajmout byt, dostala na novodobá maxima. Zároveň výrazně roste počet osob, které pronajímají svépomocí. Do procesu navíc pomalu pronikla automatizace, která majitelům šetří čas díky možnosti generování smluv, plánování prohlídek nebo kontrole bezdlužnosti.

Zájem o nájemní bydlení stoupá z několika důvodů. Tím hlavním jsou rostoucí ceny nemovitostí – jen za loňský rok stouply po celé republice o třetinu. V kombinaci se zpřísněním pravidel pro udělování hypoték to celé řadě lidí uzavřelo možnost pořídit si vlastní bydlení. Změny se mohou dotknout každé druhé domácnosti, v Praze dokonce 2/3. Na zcela nepřipravený nájemní trh se tak dostávají desítky tisíc nových zájemců. Druhým faktorem je ekonomický růst, který zvýšil zájem o bydlení ve velkých městech.
Nové byty se v nejexponovanějších regionech udají doslova v řádech dnů. Na největším serveru pro pronájem svépomocí Bezrealitky.cz se průměrná rychlost stažení nově přidaného inzerátu, která indikuje domluvu se zájemcem, pohybuje momentálně na 7,3 dnech. Je to dáno především obrovským převisem poptávky. V Praze je to průměrně přes 40 zájemců na jeden byt, nejzajímavější inzeráty však sesbíraly kolem 650 reakcí.
Takové množství zájemců již není možné vyhodnocovat manuálně, s výběrem proto stále častěji pomáhají moderní nástroje. Ostatně i díky nim obliba pronájmů bez zapojení realitních zprostředkovatelů roste. Jen za loňský rok bylo svépomocí pronajato o 46 % domů a bytů více. Podle CEO Bezrealitky Hendrika Meyera se standardem stala například kontrola bezdlužnosti zájemců nebo jejich filtrace podle osobních profilů. S agendou pak na webu Bezrealitky pomáhá i možnost generovat nájemní smlouvy přesně podle údajů o nemovitosti nebo plánování prohlídek pomocí chytrých kalendářů.
„Majitelé nemovitostí tlačí na zefektivnění celého procesu. Naprostá většina z nich dnes dává přednost zájemcům, kteří jim spolu s poptávkou zašlou také kompletní osobní profil, upřesní počet lidí v domácnosti, zda mají domácí zvířata, ale třeba i to, zda jsou kuřáci, nebo nekuřáci. Dobrovolně pak mohou doložit svou bezdlužnost výpisem z rejstříku,“ uvádí Meyer. „Takoví zájemci pak mají až desetkrát vyšší šanci, že si je majitel vybere. Pražský trh se v požadavcích na zájemce o bydlení začíná hodně přibližovat evropským standardům.“
Zmiňovanou kontrolu bezdlužnosti začalo využívat o 250 % zájemců o bydlení víc než v loňském roce, službu automatických nájemních smluv pak o 120 % více. „Jinými slovy, situace na nájemním trhu si vyžádala, aby to, co předtím trvalo týdny, se dnes pomocí online nástrojů zvládlo za den,“ zakončuje Meyer.
Počet reakcí na inzeráty k pronájmu na Bezrealitky

kraj průměr* maximum**
Hlavní město Praha 40 647