06. 06. 2022

Každý desátý Čech s hypotékou netuší, kdy mu skončí fixace. Výhodnější nabídky jiných bank cíleně hledá jen 44 % lidí

Přesný přehled o konci fixace své hypotéky má jen polovina oslovených v květnovém průzkumu IPSOS pro Air Bank. Dalších 41 % by termín určilo jen přibližně, zbývající necelá desetina o něm ale dokonce nemá ani tušení. Dvě pětiny dotázaných také očekávají, že se jim úroková sazba hypotéky po konci fixace zvýší. Výhodnější nabídky jiných bank přesto vyhledává jen necelá polovina lidí, další třetina je však zjišťuje alespoň rámcově.

„Lidem, které ještě letos čeká výročí fixace hypotéky, se může nová úroková sazba oproti té původní třeba i ztrojnásobit. Přitom hned třetina respondentů z našeho průzkumu si blížící se konec fixace sama nehlídá a čeká, až se jim banka ozve s novou nabídkou. V takovém případě potom mají obvykle jen několik měsíců na rozhodnutí, jestli u banky hypotéku ponechají, anebo zda ji převedou jinam. Možnost nezávazně si vyžádat konkrétní nabídky z více bank a zajistit si tak v předstihu výhodnější podmínky bohužel lidé často aktivně nevyužívají,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

Pro případné refinancování hypotéky totiž nabídky jiných bank podle průzkumu Air Bank vyhledává jen 44 % lidí. Třetina oslovených je zjišťuje pouze rámcově, a dalších 12 % se o jakoukoliv alternativu k nabídce své stávající banky dokonce nezajímá vůbec. A to i přesto, že největší část dotázaných (38 %) bez ohledu na zbývající dobu jejich současné fixace už nyní očekává, že se jim úroková sazba v dalším fixačním období zvýší. Jen jednotky procent z nich naproti tomu očekávají stejnou, nebo dokonce nižší sazbu.

Průzkum také ukázal, že přibližně 4 z 10 Čechů nevědí o možnosti převést hypotéku k jiné bance prakticky kdykoliv, tedy aniž by museli čekat na samotný konec fixace. Polovina z těch, kteří o této možnosti vědí, se ale domnívá, že převod hypotéky do jiné banky v době fixace je příliš drahý. „Vysoké poplatky za refinancování ale nemusí být pravidlem. Převedení hypotéky mimo výročí fixace totiž klientům bank obvykle přináší náklady jen ve výši několika stovek nebo tisíc korun. V Air Bank je to v současné době dokonce zcela zdarma,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank.

Průzkum Air Bank realizovaný výzkumnou agenturou IPSOS se uskutečnil formou online dotazování v květnu 2022 na reprezentativním vzorku 300 respondentů s hypotékou.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu