Sobota 20. dubna. Svátek má Marcela.

Každý druhý Čech si letos plánuje vzít půjčku, nejčastěji si budeme půjčovat na bydlení a nákup automobilu

29.01.2018 12:01 Tisková zpráva:

Chuť obyvatel České republiky půjčovat si neklesne ani v roce 2018. Půjčku si v roce 2018 plánuje vzít 45 % občanů, které oslovila renomovaná agentura IPSOS v exkluzivním výzkumu pro společnost ESSOX. Nejčastěji by si dotázaní byli ochotni půjčit na financování nákupu nemovitosti (49 % dotázaných), na financování automobilu (27 % dotázaných) a na ostatní investice do bydlení a nemovitostí (24 % dotázaných).

„Chuť spotřebitelů půjčovat si je daná i stávající situací na trhu finančních služeb, kdy je v České republice vysoká konkurence poskytovatelů úvěrů, a ta udržuje historicky nejlepší podmínky úvěrů pro spotřebitele.“ uvedla k výsledkům výzkumu Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX.

Rekordní chuť občanů půjčovat si na investice do nemovitostí a bydlení je dlouhodobým trendem několika uplynulých let. Překvapivější jsou proto výsledky v dalších oblastech dotazování. Třetina oslovených zvažuje půjčku finančních prostředků na nákup osobního automobilu.  U mladých řidičů ve věku 18 – 26 let je to dokonce 40 procent respondentů. Nejčastěji zvažují nákup nového automobilu respondenti z Plzeňského kraje (o půjčce na automobil zde přemýšlí takřka 50 % respondentů). Naopak nejmenší zájem o tuto komoditu mají obyvatelé Karlovarského kraje, kde do značné míry výsledek může souviset s celkově horší ekonomickou situací a vyšší mírou zadluženosti občanů.

V oblasti financování automobilů došlo v posledních letech k velké profesionalizaci při schvalování úvěrů. Nebankovní financování v tomto segmentu vítězí u spotřebitelů zejména díky rychlosti a dostupnosti úvěru: při koupi automobilu si může kupující automobil vybrat a během pár desítek minut s vozem odjet za podmínek, které jsou srovnatelné s bankovním trhem,“ doplňuje Luděk Čermák, obchodní ředitel společnosti ESSOX.

Podstatně nižší ochotu půjčovat si uvádějí spotřebitelé u nákupu domácích spotřebičů (13 % respondentů) či elektroniky, jako jsou mobilní telefony, počítače, či tablety (5 % respondentů). Na běžné výdaje si v letošním roce plánuje formou kreditní karty či kontokorentního úvěru půjčovat necelých 11 % občanů.

Vysokou ochotu půjčovat si dokazují i další statistiky společnosti ESSOX. Během prosince si přes ESSOX půjčili spotřebitelé víc než 500 milionů Kč.

Tisková zpráva: ESSOX