18. 12. 2019

Komentář k Hypoindexu za listopad 2019

Vývoj Hypoindexu v listopadu 2019 není překvapivý. Klesl o jednu setinu z 2,36 % na 2,35 % p.a. Co ale překvapivé je, že oproti začátku roku je nižší o 0,65 %. To už je velmi znatelný pokles. Stále máme daleko k nejnižší sazbě 1,77 % z konce roku 2016. Ale tak daleko se nedostaneme s ohledem na to, že ve druhém pololetí letošního roku některé banky začaly opět svoje sazby zvyšovat. Zejména pokud tak činí velcí hráči na trhu.

Kromě toho je dobré si připomenout, že koncem roku 2016 byla základní úroková sazba ČNB 0,05 % p.a. Dnes je 2,0 % p.a. To je další důvod, proč sazby hypotečních úvěrů už nemají pro další pokles velký, nebo razantněji řečeno žádný, prostor. Trh teď „testuje“ svoje dno. Přes celoroční pokles se dá očekávat, že pokud se sazby někam dál pohnou, tak nahoru, nikoliv dolů.

Přestože banky bojovaly letos o svoje obchody a klienty nižšími sazbami, propadl se trh v objemech oproti loňskému roku o 20 %. V kusech dokonce skoro o 25 %. Dá se očekávat, že objem za celý letošní rok se bude pohybovat kolem 200 mld. Kč. To je pořád velké číslo. Po dvou letech boomu se vracíme k „normálu“.

Za zmínku ještě rozhodně stojí zjištění HN, které píší o tom, že polovina prodejů bytů a rodinných domů ve velkých městech probíhá za hotové nebo-li bez zástavy. To je neskutečně velké číslo. Vedle hypotečního trhu tedy stojí stejně velký trh „za hotové“, který má dramatický vliv na cenu nemovitostí a nepřímo i na úrokové sazby, do kterého ale nikdo pořádně nevidí a je obtížně předvídatelný.

Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace

Vývoj Swiss Life Hypoindexu