15. 11. 2010

Subjekty:
EKOSPOL

Nejvíce nových bytů v Praze nabízejí městské obvody Praha 9, Praha 5 a Praha 4

Nabízené byty podle monitoringu EKOSPOL a.s. nezahrnují pouze dokončené byty, ale všechny nové byty, které pražští developeři nabízejí v cenících všech svých bytových projektů. Celková nabídka bytů v Praze tak včetně těch „na papíře“ či v různých fázích výstavby dosahuje čísla 6824.

„Zejména městské obvody Praha 4, Praha 9 a Praha 10 disponují největší zásobou kvalitních pozemků, velmi dobrou občanskou vybaveností a dobrou dopravní dostupností do centra města. Proto jsou mezi developery tak žádané, protože nejlépe splňují nároky kladené na moderní a zároveň cenově dostupné bydlení “ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL a.s.   Ta buduje právě ve zmíněných lokalitách v několika etapách velké bytové projekty – konkrétně v lokalitě Panorama Kyje v Praze 9 celkem cca 800 bytů, v lokalitě Nové Měcholupy v Praze 10 zhruba 700 bytů a v Novém Parku Písnice v Praze 4 pak více než 200 bytů.

Naopak na samém konci žebříčku se z hlediska nabízených bytů pohybuje centrum města – městské obvody Praha 1 a 2, a lokality s minimem volných pozemků vhodných k zástavbě – Praha 6 a 7.

Celkové prodeje korespondují s nabídkou

Z hlediska prodejů koresponduje nabídka nových bytů překvapivě přesně s reálnou poptávkou. Od začátku letošního roku do konce třetího čtvrtletí prodali pražští developeři nejvíce bytů v Praze 9 (674 bytů), Praze 5 (422 bytů) a Praze 4 (318 bytů). Hranici dvou set prodaných bytů přesahuje ještě městský obvod Praha 10 (217 bytů), který má velký rozvojový potenciál teprve před sebou.

Není překvapením, že nejméně bytů se prodalo v centru metropole. „Byty v centru města jsou jednoduše příliš drahé. V dnešní době platí, že 50 000 Kč za metr čtvereční včetně DPH je hraniční cena, kterou jsou kupující ochotni akceptovat. Za to požadují bydlení v klidné lokalitě s velmi dobrou dopravní dostupností centra města. Cokoli dražšího se jim zdá předražené,“ myslí si Evžen Korec.

Praha je rozdělena na 4 hlavní rozvojové oblasti

Jak vyplývá z počtu nabízených i prodávaných bytů v jednotlivých městských obvodech, je Praha rozdělena na čtyři hlavní rozvojové oblasti. Tomu také odpovídají počty bytů v plánovaných developerských projektech s 50 a více byty, které developeři podle databáze EIA hodlají v budoucnu vystavět. Aktuálně je v Praze ve fázi přípravy celkem 58 nových developerských projektů, které by měly nabídnout celkem 15905 nových bytů.

Nejvíce plánovaných bytů má vyrůst v městských obvodech Praha 9 a Praha 10 (3781, resp. 3656 nových bytů). Následuje městský obvod Praha 4 s 3249 byty a Praha 5 s budoucí nabídkou 2725 nových bytů. Naopak v centru města, tedy v prvním a druhém pražském obvodě, se aktuálně neplánuje žádný developerský projekt s 50 a více byty. Obdobně je tomu u Prahy 7, kde se připravuje pouze jediný. Podle Evžena Korce však dojde ke skutečné realizaci jen u necelé poloviny plánovaných projektů. „Vlivem ekonomické recese nedosáhne většina developerů, kteří nestavějí z vlastních finančních prostředků, na potřebný úvěr. Odhaduji, že více než polovina z připravovaných projektů se vůbec nedostane do stádia realizace,“ uzavírá Korec.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu