24. 09. 2009

Subjekty:
ČSOB Pojišťovna

Pojištění domů neroste, záplavy nechali Češi opět bez reakce

Po katastrofických záplavách v roce 2002 se očekávalo obrovské zvýšení zájmu o pojištění domků a domácností. Avšak skutečnost byla jiná. „Přestože mnoho obyvatel tehdy nemělo sjednáno pojištění, došlo v některých druzích pojištění po roce 2002 dokonce k nepatrnému poklesu u nových pojistných smluv. Mezi argumenty bylo i konstatování: byla tady stoletá voda, tak teď bude sto let klid,“ vzpomíná Michal Kaněra, ředitel divize neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny. Bohužel, jak se nyní ukazuje, mezi nepojištěnými byly i lidé, které povodně poškodily i letos.

Podle všeho by tedy v letošním roce mělo dojít k výraznému nárůstu v tomto segmentu. Bohužel, jak ukazují statistiky ČSOB Pojišťovny, zájem o pojištění domů spíše klesá. Za měsíce červen až srpen, tedy v období bezprostředně kolem katastrofických záplav klesl zájem o pojištění domků průměrně o devatenáct procent oproti stejnému období v loňském roce. „Poptávka po pojištění domů a domácností svým průběhem odpovídá stejnému období v minulých letech. Co do počtu uzavřených obchodů však pozorujeme dokonce menší zájem než v loňském roce. Bohužel se tak opakuje situace z roku 2002,“ doplňuje Michal Kaněra.

Kromě toho, že řada domácností není pojištěná, se setkáváme ještě s jedním problémem. Tím je podpojištění. Hodnota věcí v domácnosti není konstantní – když si koupíte třeba novou televizi, počítač či sedací soupravu, tato hodnota vzroste, což by se mělo promítnout i v pojistné smlouvě. Často se ale bohužel stává, že klienti pojišťoven opomíjejí pořízení nových věcí do seznamu pojištěného majetku zahrnout, čímž dochází k tzv. podpojištění. Hrozí pak, že při pojistné události nedostanou od pojišťovny plnou náhradu, protože částka, na kterou je domácnost pojištěna, je nižší než skutečně vzniklá škoda. „ Vždy je dobré si čas od času udělat doma malou revizi majetku a spočítat, jestli jeho hodnota ještě stále odpovídá pojistné smlouvě. Pokud ne, pak se vyplatí pojistnou částku zvýšit. U moderních pojistných produktů lze provádět změny v pojištění kdykoli v jeho průběhu, bez nutnosti rušit stávající a uzavírat novou pojistnou smlouvu ,“ doplňuje Michal Kaněra.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu