03. 01. 2012

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Sazby hypoték zůstanou nízko i v roce 2012

Sazby hypoték v prosinci dosedly na úrokové dno. Průměrné hodnoty nabídkových sazeb byly v prosinci stejné jako v listopadu a index GOFI 70 se zastavil na hodnotě 3,66 %. Na základě silné korelace mezi vývojem indexu GOFI 70 a souhrnným ukazatelem Hypoindex očekáváme, že už ani hodnota Hypoindexu nebude v prosinci výrazněji klesat. Pokud vůbec dojde k poklesu, bude to v řádu několika málo setin procentního bodu.

Odhad na rok 2012:

• Pro první čtvrtletí 2012 očekáváme , že sazby nebudou klesat, současný stav považujeme za stav úrokového dna. Pro první čtvrtletí očekáváme u fixních sazeb setrvání na úrokové dně, případný nárůst sazeb v rozmezí 0,10 až 0,20%.
  • U variabilních sazeb očekáváme v prvním čtvrtletí obdobný stav jako ve 4. čtvrtletí roku 2011, tedy očekáváme, že ČNB nebude měnit výši základních sazeb a hodnoty PRIBORU budou obdobné jako ke konci letošního roku.
  • Odhad vývoje sazeb pro celý rok 2012 – očekáváme příznivou úroveň úrokových sazeb i pro celý rok 2012, tedy průměrné sazby mezi současnou úrovní cenového dna (cca 3,7%) a hranicí 4%, nárůst je velmi pravděpodobný, ale odhadujeme, že bude v řádu do 0,3% průměrných sazeb. Toto platí za předpokladu mírného scénáře ekonomické recese. Pokud by došlo k černým scénářům vývoje (rozpad EU, razantní propad ekonomiky, panika na finančních trzích…) může být však vývoj zcela jiný, hrozí, růst sazeb vlivem prudkého nárůstu rizikové marže na straně bank a také vlivem nevyzpytatelného vývoje na finančních trzích. Nicméně černý scénář pro rok 2012 nepředpokládáme.
  • Vývoj úrokových sazeb bude rovněž form o vat politika bank a konkurence – banky budou i nadále preferovat hypotéky, což je logické, jsou to zajištěné úvěry. Konkurence bude sílit, naplno začne s hypotékami Equa B ank, FIO banka a také se začne připravovat na vstup do hypoték Air Bank, což bude fungovat pozitivně pro nabídku z pohledu klienta, neboť tlak na obchodní marži bank naroste.

Poznámka: Index nabídkových cen GOFI 70, 85, 100 je sestavován na základě průměrných nabídkových cen hypoték s fixací na 5 let a LTV 70, 85, 100%. Kompletní údaje naleznete v datové příloze emailu.

Zdroj : GOLEM FINANCE s.r.o., hypoindex.cz, banky, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)

REKLAMA

CENOVÝ PŘEHLED TÝDNE:

Hypotéka ve výši 1 800 000,- Kč se splatností 20let:

Zdroj : GOLEM FINANCE s.r.o.

Metodika cenového přehledu:

REKLAMA

Cenový přehled uvádíme vždy na počátku týdne a obsahuje úrokové sazby platné v daném týdnu. Úrokové sazby jsou uvedeny v rozsahu minima a maxima. V praxi jde o minimální (nejlepší úrok), který jsme schopni jako Hypoteční makléři našim klientům zajistit a maximální (nejhorší úrok) nabízený jednou z bank. Úrokové sazby uvádíme za nejběžnější fixace 1, 3 a 5 let. Dále v členění výše hypotečního úvěru do 70% hodnoty nemovitosti (LTV) a do 100%. Výše měsíční splátky bude pravidelně počítána pro hypotéku odpovídající průměrné výši v ČR, tedy 1,8 mil. Kč a době splatnosti 20 let.

V tabulce rozdílu mezi maximální a minimální sazbou můžeme vidět aktuální rozdíl mezi nejhorší a nejlepší nabídkou. Dále pak můžeme vidět, kolik tento rozdíl činí ve výšce měsíční splátky.

Poslední údaj je kumulativní úspora na splátce, která vyčísluje, kolik ušetří na úrokové sazbě klient, kterému sjednáme minimální úrokovou sazbu oproti klientovi, který si vezme nejhorší (maximální) úrokovou sazbu od banky, a to za dobu fixace sazby. Tedy kumulativní úspora za 1, 3, 5 let fixace sazby.

Do srovnání jsou zahrnuty tyto banky, se kterými máme obchodní vztah:

Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Česká spořitelna, UniCredit Bank, Wüstenrot hypoteční banka, Volksbank, LBBW, mBank, Oberbank

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu