25. 02. 2009

Škodu ze sněhu a námrazy už České pojišťovně oznámilo přes tisíc lidí a jejich počet stále roste

Mezi nejvíce postižené regiony zatím patří kraje Liberecký a Moravskoslezský, ale příliv škod v nejbližších dnech očekává ČP také z Vysočiny, podhůří Orlických hor a hlavně z Krušnohoří, kde závěje dosahují až 6 metrů a některé poškozené objekty jsou dosud nepřístupné.

„Tíha sněhu má jako živelní událost určité specifikum, škody z tohoto rizika se projeví nejčastěji
v době zvýšení venkovních teplot, kdy sněhová pokrývka začne tát, přestože prvotní příčina nastala několik týdnů předem,“ tvrdí Petr Klas, ředitel odboru mobilních techniků České pojišťovny. Proto je podle něho velmi složité do budoucna odhadnout, rozsah kalamity, celkový počet pojistných událostí nebo jejich rozptyl v čase. „Přesto se domníváme, že největší množství hlášení nás, s ohledem na předpověď počasí, čeká právě v příštím týdnu,“ odhaduje Petr Klas.

Mobilní technici ČP už několik dnů pracují v terénu a prohlížejí škody, které jsou trojího rázu. Způsobuje je jednak samotná hmotnost sněhu, bez ohledu na teplotní výkyvy, ale také sesuv sněhu na okolní objekty nebo voda z tajícího sněhu. Likvidátoři ČP zatím nejčastěji registrují poškozené střešní konstrukce, krytiny, okapy nebo zastřešení bazénů a zahradních chatek. Velké škody jsou zatím pouze výjimečné, protože většina objektů, které byly v dezolátním stavu, již zasáhla kalamita před třemi lety a většinou byly opraveny. Aktuální odhad škod se pohybuje v desítkách milionů korun.

Nejvíce zasaženými okresy jsou: Liberec – 69 škod, Pelhřimov – 64, Vsetín – 58, Havlíčkův Brod – 54, Frýdek-Místek – 48, Chrudim 44 a Jablonec nad Nisou – 39.

Ne všechny škody, které lidé hlásí Klientskému servisu České pojišťovny, jsou na vlastním majetku
a má je na svědomí tíha sněhu. Často však s letošní opravdovou zimou souvisejí. Jednou z nich je
i případ kamarádské výpomoci naší klientky ze severních Čech, kterou požádal kolega z teraristického kroužku, aby mu po dobu jeho dovolené nakrmila hady a v místnostech vyvětrala. Protože ji však při tom vyrušil naléhavý telefonát, aby vyzvedla děti, ve spěchu zapomněla jedno okno zavřít. Noční mrazy se tak staly osudným zazimovanému páru ještěrů, jejichž hodnota byla vyčíslena na více než dvacet tisíc korun.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu